21:09 | 14.11.2022 Izvor: Radio Mitrovica Sever

Rezanjem slavskog kolača u Zvečanu obeležena lekarska slava Sveti VračiRezanjem slavskog kolača večeras je u Zvečanu obeležena lekarska slava Sveti Vrači.

rezanjem-slavskog-kolaca-u-zvecanu-obelezena-lekarska-slava-sveti-vraci

Foto: Radio Mitrovica Sever

U ime domaćina, Doma zdravlja Zvečan, prisutnima se obratio dr Milivoje Galjak koji je svim zdravstvenim ustanovama i radnicima koje svetitelje slave kao zaštitnike svoje profesije čestitao slavu.

“Velika mi je čast što sam ove godine domaćin naše lekarske slave, Sveti Kozma i Damjan. Okupili smo se danas da proslavimo slavu posvećenu zaštitnicima naše profesije. Svetitelji Kozma i Damjan su još za života slavljeni kao posvećeni i svemoćni lekari, iscelitelji i čudotvorci. Kao istinski narodni dobročinitelji, ali i stradalnici, oni su nam uzor da se posvetimo zdravlju naših pacijenata, da nas krase čovekoljublje, istrajnost i predanost. Besrebrenici su rođeni pre mnogo vekova, ali je suština ostala ista, dati sve od sebe da pomogneš drugom ljudskom biću bezuslovno” - rekao je Galjak.

Galjak je dodao da su Sveti Damjan i Kozma lekarima putokaz, kako ka lečenju, tako i obrazovanju studenata.

“Zato večeras posebno hoću da pozdravim naše profesore i naše drage studente. Završio bih jednom porukom, kojom sam se vodio od studentskih dana do danas, pročitanoj iz udžbenika Medicinske etike, poznatog srednjevekovnog lekara Panacenzijusa koja glasi: Mnogi će od vas završiti medicinu i postati lekari, ali samo dobar čovek biće dobar lekar” - poručio je Galjak.

Kako je Galjak rekao, domaćin slave sledeće godine biće Dom zdravlja u Zubinom Potoku.

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Radio Mitrovica Sever
Tagovi: SPCSlavaZvečanSever KosovaPraznik

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije