Rezolucija 1244 SB UN neće se automatski aktivirati

Portal Kurir objavio je tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", ...
Image

Bjegović je, potpuno netačno, gostujući u jutarnjem programu televizije Kurir naveo:

„Najveću bezbednosnu odgovornost zapravo ima KFOR. Ako se desi da on propusti kosovske bezbednosne snage na sever, automatski se u određenom smislu aktivira Rezolucija 1244, gde Srbija ima pravo da pošalje svoje bezbednosne snage, ne kaže se da li je to vojska ili policija, da se na severu Kosova obezbedi sigurnost naših građana.“

Bjegovićeva izjava je netačna iz više razloga.

U tekstu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 10. juna 1999. godine, na koju se Bjegović poziva, nema ni slova o „automatskom aktiviranju rezolucije“ i „pravu Srbije da pošalje svoje bezbednosne snage da na severu Kosova obezbede sigurnost“.

Sever Kosova se, naravno, nigde izričito ne pominje.

Naime, u članu 4. Rezolucije 1244 SB UN doslovce piše – „Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom 2“.

U Aneksu 2 se potom navodi:

„Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije: 1) Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom; 2) Obeležavanje/čišćenje minskih polja; 3) Održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; 4) Održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

Dakle, bez ijedne reči o „severu Kosova“ i „obezbeđivanju sigurnosti“.

Usvajanju Rezolucije 1244 SB UN prethodilo je sklapanje Vojno-tehničkog sporazuma između KFOR-a i Vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije 9. juna 1999. godine.

U takozvanom Kumanovskom sporazumu navodi se:

„Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta KFOR-a.“

Pogrešna tumačenja Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN nisu nikakva novost i mnogo puta do sada su, između ostalih, komandanti KFOR-a ukazivali da povratka srpskog vojnog i policijskog osoblja na Kosovo ne može biti bez izričite saglasnosti KFOR-a, odnosno NATO-a.

Netačne izjave, poput ove profesora Bjegovića nikako ne doprinose smirivanju tenzija koje su u Srbiji i na Kosovu podignute usled višemesečne krize, čiji je okidač odluka prištinske vlade o obaveznoj preregistraciji svih vozila na Kosovu na „RKS“ tablice.

Naprotiv, u direktnoj su suprotnosti sa mnogobrojnim, ali očigledno bezuspešnim, pozivima Beogradu i Prištini da se zastrašujuća retorika dve strane ublaži.

Bjegović je, inače, ulazak srpske vojske na sever Kosova „u slučaju ratne opasnosti koju ćemo teško izbeći“ najavljivao i ranije.

Tako je 20. avgusta ove godine portal Srbija danas obajvio tekst pod naslovom „SRPSKA VOJSKA ĆE UĆI NA SEVER KiM I OSLOBODITI OKUPIRANU TERITORIJU OD TERORISTA – Stručnjak otkriva šta će se desiti ako Kurti krene sa nasiljem“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.