Ristuća: BG i PR da počnu sa sprovođenjem obaveza što pre, KFOR spreman da deluje ako bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi

Ključno je da sada Beograd i Priština počnu sa sprovođenjem svojih obaveza u potpunosti i što je pre moguće i da izbegnu urušavanje važnih postignuća do kojih ...
Image

On je u Briselu razgovarao sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom i svim ambasadorima članica NATO-a. 

Oni su, kako je naveo – ponovili „svoju snažnu podršku misiji u ovom važnom momentu za budućnost Kosova i za regionalnu stabilnost“. 

Ristuća je podcrtao i tri ključne osnove za KFOR: 

„KFOR ostaje potpuno fokusiran na dnevnu implementaciju svog UN mandata“. 

„Naša misija je zasnovana na uslovima, nije vođena vremenskim okvirom. Njena buduća putanja je predmet odluke Severnoatlantskog saveta – NATO-ovog tela za donošenje odluka“. 

„KFOR će nastaviti usko da sarađuje sa Evropskom unijom i da obezbeđuje neophodni bezbednosni okvir za dijalog kojim fasilitira EU između Beograda i Prištine kako bi napredovao“. 

Pozdravljaju i dogovor Kosova i Srbije koji je postignut uz posredovanje EU.

„Ključno je da sada obe strane počnu sa sprovođenjem svojih obaveza u potpunosti i što je pre moguće i da izbegnu urušavanje važnih postignuća do kojih se već došlo“ – naveo je Ristuća. 

„Kao komandant KFOR nastaviću sa svojim udelom u podršci svim naporima sa ciljem stvaranja trajne sigurnosti za buduće generacije. To ću činiti u punoj koordinaciji sa relevantnim akterima i sa svim svojim kolegama. Uključujući EU, UN, OSCE, predstavnike institucija na Kosovu i kosovske bezbednosne organizacije i načelnika generalštaba oružanih snaga Srbije“ – dodao je.

„KFOR će nastaviti sa svojom misijom i u potpunosti je spreman, u skladu sa svojim UN mandatom, da deluje ukoliko su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi, u korist svih ljudi koji žive na Kosovu i u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti“ – zaključio je Ristuća.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.