17:20, 09.11.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa, KoSSev

Roba u prodavnicama na Kosovu bez oznake poreklaKrajem decembra prošle godine, na Kosovu je stupilo na snagu administrativno uputstvo, kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla. Skoro godinu dana kasnije, kako piše Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, u mnogim marketima ovo administrativno uputstvo se ne poštuje.

roba-u-prodavnicama-na-kosovu-bez-oznake-porekla

Foto: Radio Slobodna Evropa

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda.

Donošenje i primena administrativnog uputstva, za kosovske vlasti predstavljalo je još jednu meru zaštite, kako je tada objašnjeno, domaće proizvodnje.

Iako je već u prvim mesecima, na osnovu monitoringa Kosovskog udruženja privrednika, utvrđeno da samo 30% prodavaca postupa u skladu sa uputstvom, danas Radio Slobodna Evropa navodi da u mnogim marketima nedostaju zastave pored proizvoda.

Glavni tržišni inspektor u kosovskom Ministarstvu trgovine i industrije, Ljuljzim Sulja (Lulzim Syla) u razgovoru za RSE rekao je da je tržišna inspekcija kaznila oko 150 prodavaca koji nisu poštovali odluku o postavljanju zastava zemalja porekla pored proizvoda.

On je takođe dodao, da inspekcija ovog ministarstva ima samo 14 inspektora, te da je za adekvatno praćenje sprovođenja ovog uputstva neophodno i angažovanje opštinskih inspektora.

„Tamo gde je primećeno da nisu postavljene zastave, kazna se odmah izdaje od 1000 evra. Bezbednosni inspektorat u okviru MTI izrekao je 74 novčane kazne, dok je Tržišna inspekcija kaznila 72 subjekta. Dakle, ukupno je izrečeno 146 novčanih kazni samo za postavljanje zastava porekla“, izjavio je Sulja.

Kako RSE navodi, oni su identifikovali nekoliko slučajeva nepoštovanja ovog administrativnog uputstva u Prištini, a dobili su i potvrde nekoliko građana.

Kosovski Zakon o zaštiti potrošača, kojim je predviđena obaveza prodavca da pored cene proizvoda „označi poreklo proizvoda kroz postavljanje etikete koja prikazuje zastavu države porekla,“ stupio je na snagu juna 2018. godine. U cilju primene ove odredbe, doneto je administrativno uputstvo kojim su detaljnije regulisani tehnički detalji.

Ovo administrativno uputstvo stupilo je na snagu 29. decembra 2018. Za kršenje ove odredbe, Zakonom o zaštiti potrošača predviđena je kazna za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

Na severu Kosova, ovo administrativno uputstvo nikada nije zaživelo.


Tagovi: Takse

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije