Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Rode: Nećemo dozvoliti „Republiku Srpsku na Kosovu“

Predlog nemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne predviđa nikakvu "Republiku Srpsku na Kosovu", rekao je u intervjuu za Radio Kosovo ambasador Nemačke ...
Image

On je istakao da je Nemačka zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga, koji su postignuti na sastanku u Briselu, gde su se strane izjasnile da prihvataju predlog EU za normalizaciju odnosa.

Nemački diplomata je naglasio da se u narednih deset dana od Kosova i Srbije očekuje odlučujući napredak, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma, piše RTK, prenosi N1.

„Vlada Nemačke eksplicitno podržava dijalog koji vodi EU i napore specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Predlog je odlična prilika da se napravi veliki korak napred u postizanju sveobuhvatne normalizacije i ovu priliku treba da iskoriste strane. Zbog toga je bilo veoma važno da su se strane sastale u Briselu i načelno dogovorile da prihvate ovaj predlog, ali neka ključna pitanja i dalje ostaju otvorena. Dakle, Kosovo mora da se pokaže spremnim da razgovara o Zajednici srpskih opština i sada ostaje primena aneksa predloga, jer bez dogovora o primeni aneksa teško da će biti moguće sprovesti sporazum. Sada očekujemo da se razgovori nastave konstruktivno i da obe strane, da tako kažem, pokažu političku posvećenost“, rekao je Rode.

Upitan da li će evropski plan rešiti probleme između Kosova i Srbije, Rode je rakao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

„Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne koloseke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije“, tvrdi Rode.

Nemački ambasador na Kosovu je izrazio očekivanje da se obe strane pridržavaju onoga što su obećale u ponedeljak u Briselu.

„Tako da su obe strane prihvatile ovaj dokument, očekujemo da ne govore stvari koje su u suprotnosti sa njihovim obavezama. Mislim da je sada pravi trenutak da strane počnu da sprovode sve obaveze i aspekte koji proizilaze iz ovog sporazuma, uključujući i obaveze iz prošlosti, kao što je obaveza da se ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, naveo je.

Tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje sporazuma.

„Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnila mehanizacija sprovođenja sporazuma. Nadamo se da će do kraja meseca doći do objedinjavanja stavova kako bi sporazum bio potpisan. Dakle, postoji vremenski pritisak da se to postigne, jer imamo geopolitičku situaciju sa ratom u Evropi, čiji se uticaj na političkom i ekonomskom planu oseća u svakoj zemlji. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva“, rakao je u intervjuu za Radio Kosovo Rode.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.