Rode o preregistraciji: Potrebno više zdravog razuma, predstavnici Srba da doprinose deeskalaciji

"Potrebno je više zdravog razuma po pitanju registarskih tablica" - poručio je večeras nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, ponavljajući ranije stavove međunarodne ...
Image

„Mi kao EU i Kvinta uvek smo bili jasni da Kosovo ima pravo da postupno ukine KM i slične tablice. To je u skladu sa briselskim sporazumima. Takođe smo uvek bili glasni u vezi sa dužim prelaznim periodom (ukupno 12 meseci) kako je predviđeno pomenutim sporazumom, takođe da bismo pragmatično rešili preostala tehnička pitanja. I dalje smatramo da bi naše savete trebalo slediti“ – naveo je on na svom Tviter nalogu. 

Istovremeno poručuje da bi „voleo da vidi predstavnike kosovskih Srba koji konstruktivno doprinose deeskalaciji“. 

„Na primer, objašnjavanje realnosti građanima, kosovskim Srbima – da na Kosovu moraju da se koriste kosovske registarske tablice“ – naveo je nemački ambasador. 

Danas je stupila na snagu nova odluka kosovske vlade o preregistraciji srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na „RKS“ tablice, a posle dvomesečnog procesa preregistracije koji je rezultirao izuzetno malim brojem onih koji su prešli na „RKS“ tablice. 

Prema novoj odluci kosovske vlade, do 21. novembra svi vozači vozila sa „KM“ i tablicama drugih gradova na KiM izdatih od strane srpskog ministarstva unutrašnjih poslova – dobijaće „ukor“. 

Od 21. novembra do 21. januara 2023, važiće mera novčane kazne za one koji se nisu preregistrovali, od 21. januara važiće probne tablice u periodu od dva meseca. Posle 31. marta više neće biti poreskih olakšica za one koji se odluče na preregistraciju. Posle 21. aprila 2023. vozila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu neće moći da se kreću na KiM.

Međunarodna zajednica je pred donošenje nove odluke, ali i nakon nje u više navrata pozivala kosovske vlasti da produži period preregistracije na dodatnih 10 meseci. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.