22:03, 13.09.2020Izvor: Politika

Rođenje blizanaca proslavljeno u Kosovskom PomoravljuČuo sam u Pasjanu zanimljivu misao: Na Kosovu i Metohije žive Srbi, Albanci i Pasjanci, kaže dr Slavko Krstić, koji je posle četiri decenije rada u Leskovcu, angažovan u Opštoj bolnici u Pasjanu i iz tog kraja nosi izuzetno lepe uspomene.

rodenje-blizanaca-proslavljeno-u-kosovskom-pomoravlju

Foto: Politika/D. Kocić

Već duže vreme boravim u Pasjanu, najvećem selu Kosovskog Pomoravlja. Pored svog rada u bolnici i porodilištu, zanimale su me i ostale prilike, najpre stanovništvo, navodi na početku razgovora za Politiku dr Slavko Krstić, koji je gotovo ceo radni vek proveo u Opštoj bolnici u Leskovcu, a sada pomaže mladim lekarima ginekolozima u Pasjanu.

"Ovo mesto ima 1.000, a samo pre dvadeset godina živelo je 2.600 stanovnika. U selu postoji Crkva Svetog Preobraženja koja datira iz 14. veka. Tokom turske vladavine više puta je paljena, rušena i obnavljana. Svake nedelje i kad god je neki praznik, obavezno je posetim i neko vreme budem na jutarnjoj liturgiji koliko mi vreme dozvoljava zbog zauzetosti u bolnici", priča dr Slavko Krstić, rodom iz vlasotinačkog sela Dadinca, dobitnik brojnih priznanja za višedecenijski rad.

U Pasjanu sam upoznao, divne ljude, nastavlja dr Krstić.

"Mislim da su jako hrabar narod. Čuo sam na ovim prostorima Kosovskog Pomoravlja jednu zanimljivu misao: 'Na Kosovu i Metohije žive Srbi, Albanci i Pasjanci.' Znači reč je ipak o ljudima starog kova koji drže do sebe, svoje porodice i istorije. Kažu da u Pasjanu momci i devojke sklapaju brakove samo u selu. Nije moguće da neko iz okolnih sela uzme devojku odavde ili momak iz Pasjana dovede neku curu iz drugih srpskih sela, ali se, istina, u poslednje vreme ove navike polako menjaju", veli dr Krstić.

Priča da je imao prilike da posmatra nekoliko njihovih svadbi koje se najpre događaju kod kuće mladoženje, gde se okuplja rodbina i čekaju gosti sa mladine strane:

"Svekrva i nekoliko žena, naravno samo rodbina, obučene su u belu narodnu nošnju, neprekidno igraju ispred kuće, uvek po jedna vodi kolo, a njihovi supruzi ili rođaci daju novac muzikantima ili članovima orkestra koji sve vreme sviraju. Sve to traje do dolaska gostiju, kada igraju svi zajedno u dvorištu kuće domaćina, a onda u večernjim satima nastavljaju gozbu u nekom restoranu. Ovakav prizor i ovakvo veselje je veličanstven događaj u Pasjanu."

On kaže da mnoge događaje koje nije imao tokom 40 godina rada u Opštoj bolnici u Leskovcu, sada doživljava na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Pasjanu. Za ilustraciju, evo jednog primera.

"Osmog avgusta 2020. godine, na dan Svete Petke, uradio sam prvi carski rez kod blizanačke trudnoće u ovoj bolnici – kod porodilje Milene Nisić, profesorice hemije, rođene 1990. u selu Gornje Kusce. Dobila je dva sina, Petra i Uroša, a ima sina Trifuna takođe posle carskog reza. Majka je jako srećna, jer je na prostoru Kosovskog Pomoravlja rodila tri sina što predstavlja retkost i božju nagradu i to je s velikom radošću proslavljeno u ovom delu Kosova i Metohije. Čitava moja ekipa bila je oduševljena. Vest se veoma brzo proširila kroz celu bolnicu i svi zaposleni su se radovali sreći ove majke koja je bila u centru pažnje. Carski rez uradio sam sa dr Miodragom Petronijevićem, anesteziolog je bio Boban Tokić, instrumentarka Mira Cvetković, anestetičar Negovan Jovanović, pedijatar Violeta Trajković, pedijatrijska sestra Raca, babica Dostana i ginekološka sestra Danijela. Pri polasku kući, porodilja je kazala da nema reči kako da opiše svoje zadovoljstvo kad je u bolnicu došla sama, a kući ponela dva sina, Petra i Uroša", veli dr Slavko Krstić, koji je poznat u rodnom kraju Dadincu i kao izvanredan vinogradar, što je njegov hobi iz mladalačkih dana.


Tagovi: SrbiDecaKosovsko PomoravljeZdravstvo

Povezane vesti
Najčitanije


22:32, 01.03.2021


Najnovije