RSE: Lajčak i Eskobar ove nedelje u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, te specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, najverovatnije će posetiti ...
Image

Prema saznanjima RSE poseta će se desiti u toku ove nedelje i ima za cilj da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou. Međutim, višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Žozep  Borel najavio je nastavak pregovora.

Trebalo je da se u sklopu nastavka angažovanja u evropskoj prestonici, ove nedelje, sastanu glavni pregovarači Beograda i Prištine, ali najverojatnije će ovo sačekati na ishod razgovora koje će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar obaviti sa prištinskim, odnosno beogradskim sagovornicima.

U nedelju, 21. avgusta, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se sa Srbima sa Kosova. On je nakon ovog susreta novinarima izjavio da je kosovska strana na sastanku u Briselu 18. avgusta nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Vučić je potvrdio da je u toku pregovora, Srbija tražila i da se ulazno-izlazni dokument ne izdaje Srbima koji žive na Kosovu, jer bi to značilo, kako je naveo, da posle 90 dana, koliki je rok važenja dokumenta, moraju ponovo da izađu sa teritorije Kosova i ponovo uđu i dobiju nov dokument.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da dve strane pronađu rešenje najkasnije 31. avgusta kako bi se izbegla nova eskalacija na severu Kosova.

Lokalni Srbi su 31. jula podigli barikade na severu Kosova kako bi se suprotstavili odlukama kosovske vlade o srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Odluka kosovske vlade se tiče primene dogovora o slobodi kretanja koje su Priština i Beograd postigli 2011. i 2016. godine.

Odluka kosovske vlade je trebalo da počne da se primeni od prvog avgusta, ali je zvanična Priština odlučila da odloži početak primene za mesec dana, nakon intervencije EU i SAD.

Radio Slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.