RSE: Lajčak predao novi predlog za rešenje krize na severu Kosova, čeka se odgovor Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predao je zvaničnoj Prištini novi predlog Brisela za rešenje krize na severu, saznaje ...
Image

Ovaj predlog, je, kako se navodi, primio glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, na sastanku koji je u utorak 15. novembra održao sa Lajčakom u Briselu.

Evropska strana sada čeka odgovor – da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rešenja, radi izbegavanja eskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Kako se saznaje, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše „ne nužno“ na deset meseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU za dijalog, Mirolav Lajčak, odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 14. novembra ocenio da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština „najozbiljnija kriza od 2013. godine“, te je upozorio da se rešenje treba pronaći pre 21. novembra.

EU je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni, te je tražila odlaganje primene odluke o ukidanju registarskih tablica koje su izdali srpski organi, a koje koriste srpski građani na Kosovu, koji uglanom žive na severu Kosova.

Radio Slobodna Evropa/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.