RSE: Lajčak u ponedeljak u Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak ponovo će boraviti u Prištini u ponedeljak, 6. februara, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih ...
Image

Za sada nema potvrde sa kim će Lajčak razgovarati prilikom posete Prištini i Beogradu.

Lajčak je 25. januara posetio samo Prištinu gde je imao radnu večeru sa kosovskim premijerom Albinom (Aljbin) Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem, Besnikom Bislimijem (Bisljimi).

Kosovska strana je pod pritiskom međunarodne zajednice, jer se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Prištinske vlasti su do sada odbijale da to urade.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz uslove.

Ti uslovi, između ostalog se odnose na to da Zajednica opština sa srpskom većinom „mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo“, da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno da mora da promeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, već da služi isključivo saradnji između opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Evropska strana se do sada nije oglasila oko Kurtijevih uslova. Zvaničnici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira ZSO, te da se očekuje da Priština ispoštuje svoje obaveze.

Dogovor o formiranju ZSO je postignut u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Formiranje Zajednice je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je kosovski Ustavni sud konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava, uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.