Poslednji rok za viznu liberalizaciju za Kosovo je decembar sledeće godine

Rok za ukidanje šengen viza za Kosovo pomera se sa prvog novembra na prvi decembar 2023. godine, ali bi taj datum bio definitivan bez obzira na to da li će do tada početi da funkcioniše ...
Image

Češko predsedavanje Evropskom unijom je u toku i sastavljen je novi nacrt odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo, u kojem je datum primene pomeren sa prvog novembra na prvi decembar naredne godine.

„Izuzeće od viznog režima će se primenjivati samo od datuma početka rada ETIAS-a, ali u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra 2023. godine“, objavljeno je u najnovijem nacrtu dokumenta u koji je RSE imala uvid.

Ovo pomeranje datuma kada bi vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu se, prema rečima diplomatskih izvora, objašnjava činjenicom da se građanima Kosova želi zasigurno omogućiti bezvizna putovanja u Šengen zonu, ako prema planu, ETIAS 1. novembra ne bude potpuno funkcionalan.

U slučaju tehničkih problema koji bi uticali na funkcionalnost ETIAS-a, Evropska unija će dozvoliti da se vize ukinu za Kosovo najkasnije od 1. decembra.

Od 11. novembra uspostavljena je pojednostavljena pisana procedura u skladu sa novim dokumentom.

Prema toj proceduri, smatraće se da je akt usvojen na kraju roka koji odredi Predsedništvo EU, osim ako se tome protivi neka država članica.

U tom slučaju, države članice imaju rok do 16. novembra da eventualno ulože primedbe.

U slučaju da nema nikakvih primedbi, dokument se smatra usvojenim i prelazi sa ekspertskog na politički nivo.

Ako dokument bude usvojen, ambasadori država članica EU bi oko ovog pitanja trebali raspravljati krajem novembra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.