15:47 | 18.11.2022 Izvor: Radio slobodna Evropa

RSE: Susret Vučića i Kurtija u nedelju ili ponedeljakSusret predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija biće održan u nedelju, 20. novembra, ili najkasnije u ponedeljak, 21. novembra, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.

rse-susret-vucica-i-kurtija-u-nedelju-ili-ponedeljak

Foto: euronews.al

Prema pisanju RSE, tačan termin će zavisiti od potvrde lidera, odnosno kako kažu evropski izvori, od logistike i dostupnosti strana.

Ako se susret održi u nedelju biće to u popodnevnim satima, a u slučaju da se pomeri za ponedeljak, onda bi se lideri sastali već ujutro.

Susret dvojice lidera biće održan uoči početka imlementacije odluke kosovskih vlasti o novčanim kaznama za vlasnike vozila sa srpskom registracijom.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borell) je u ponedeljak 14. novembra, upozorio da se rešenje o tablicama treba pronaći pre 21. novembra.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade u vezi sa preregistracijom vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije na "RKS" tablice.

Šef evropske diplomatije Borel ocenio je da se radi o "najozbiljnjoj krizi od 2013. godine".

Predstavnici međunarodne zajednice zatražili su od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočaranje ovim postupkom izrazili su i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Tagovi: Aljbin KurtiAleksandar VučićBriselRegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije