12:36, 09.02.2020Izvor: RSE, KoSSev

RSE: Tri godine bez konkursa za specijalizaciju u kosovskom zdravstvuVeć tri godine kosovsko Ministarstvo zdravlja nije raspisalo nijedan konkurs za zdravstvene specijalizacije i do toga neće doći sve do usvajanja novog administrativnog uputstva i budžeta za 2020. godinu, potvrdili su iz Ministarstva zdravlja na Kosovu za Radio Slobodnu Evropu.

rse-tri-godine-bez-konkursa-za-specijalizaciju-u-kosovskom-zdravstvu

Foto: Depositphotos, BrianAJackson

Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, kaže da je razlog zbog kog do sada nije raspisan konkurs za specijalizaciju taj što je u toku sačinjavanje plana za ljudske resurse u zdravstvu, kojim će se izvršiti procena stanja kada su u pitanju lekari, medicinski tehničari i drugi profili širom zdravstvenog sistema.

„Poslednji konkurs za specijalizaciju koji je objavilo Ministarstvo zdravlja raspisan je 2017, i to pošto su u procesu koji je započet 2016. primljeni na specijalizaciju i kandidati porodične medicine, dok su prethodno primljeni i drugi profili.“

Međutim, Hoti navodi da je u pripremi administrativno uputstvo za specijalizacije, te da će  nakon što ono bude bilo usvojeno i ujedno usvoji budžet za 2020. biti otvoren konkurs za specijalizacije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja 414 osoba je trenutno na specijalizaciji, od kojih 72 primaju redovnu platu, 209 subvencije, a ostali nikakve naknade.

Predsednik lekarske komore na Kosovu, Pljeurat Sejdiu, sa druge strane, navodi da na Kosovu ima oko 600 nezaposlenih doktora, a koji upravo zbog specijalizacije i zapošljavanja odlaze u inostranstvo.

Prema rečima stručnjaka, u celom kosovskom zdravstvenom sistemu postoji manjak od ukupno 5.000 doktora u gotovo svim oblastima, zbog čega su mnoge klinike već zatvorene, prenosi RSE.


Tagovi: KosovoZdravstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije