RTV Dukađini: Očekuje se da će CIK koristiti policijske stanice na severu za pripremu predstojećih izbora

Očekuje se da će zvaničnici CIK-a na pripremi izbora zakazanih za 23. april raditi u policijskim stanicama na severu, saznaje RTV Dukađini. Ova odluka dolazi nakon što su kancelarije CIK-a ...
Image

Kancelarija CIK-a u severnom delu Mitrovice napadnuta je 6. decembra prošle godine i sada je neupotrebljiva.

CIK nije otkrio za RTV Dukađini koji će prostor koristiti opštinske komisije za pripremu izbora zakazanih za 23. april. Međutim, ovaj medij od izvora bliskih toj organizaciji saznaje da se očekuje da će službenici CIK-a biti smešteni u objektima policijskih stanica u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Centralna izborna komisija pre nekoliko dana zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova da identifikuje sigurne prostore na severu u kojima se može pripremiti izborni proces.

Dukađini se u vezi sa tim obratio i kosovskom MUP-u, ali nije dobio odgovor.

Ovaj medij saznaje da je prvobitno bila razmatrana mogućnost da se službenici smeste u objekte Agencije za civilnu registraciju, ali su se potom odlučili za policijske stanice.

Do održavanja izbora ostalo je manje od mesec dana, a Kosovska policija poručuje da ima pune kapacitete da obezbedi organizaciju ovog procesa.

„U slučajevima kada se organizuju lokalni ili centralni izbori, uključujući i vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama na severu, Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama planira i preduzima potrebne policijske mere, u skladu sa operativnim nalogom koji predviđa sve neophodne mere bezbednosti pre, tokom i posle izbornog procesa“, poručuju iz Kosovske policije.

Vanredni izbori na severu bili su zakazani za 18. decembar 2022, ali ih je kosovska predsednica Vjosa Osmani odložila za 23. april zbog napete bezbednosne situacije krajem prošle godine.

RTV Dukađini/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.