Sa srpskim ličnim kartama PU za gradove na Kosovu može u Albaniju, ali ne i na Kosovo

Srpske lične karte koje izdaju izmeštene policijske uprave za gradove na Kosovu validan su dokument za Albaniju i sa njima se može ući u ovu zemlju preko integrisanog prelaza Vrbnica-Morina. ...
Image

Na integrisanom prelazu Vrbnica-Morina na kojem inače, retko kada ima gužvi, i gde veći broj automobila prolazi u realnom vremenu, putnike legitimiše samo jedna strana u zavisnosti od toga u kom se pravcu krećete.

Ukoliko putujete u Albaniju, proveru ličnih dokumenata vršiće albanski policijski službenici, a ako putujete ka Kosovu, proveru vrše pripadnici KP-a.

Novinari KoSSev portala su, po dolasku na ovaj prelaz, a pre nego što su ušli u Albaniju, razgovarali sa službenicima i kosovske i albanske pogranične policije.

Njima je nezvanično rečeno da Albanija „nema problem sa ovom ličnom kartom“, odnosno da sa njom mogu da uđu u ovu zemlju.

Sa druge strane, potvrđeno im je da sa istom ličnom kartom neće moći da se vrate nazad na Kosovo, i da će im ujedno biti uručen dokument u kojem se navodi da im je ulazak zabranjen.

Da Albanija „nema problem“ sa srpskim ličnim kartama gradova na Kosovu novinari KoSSev portala uverili su se i sami kada su, posle razgovora sa službenicima, ušli u ovu zemlju.

Pri povratku su, po njihovom savetu, pripadicima KP-a koji vrše proveru dokumenta kada se ulazi na teritoriju Kosova, pokazali kosovska dokumenta, te su tako na Kosovo ušli bez ikakvih problema.

Za razliku od Vrbnice, ali i prelaza Đeneral Janković koji vodi ka Severnoj Makedoniji, građani koji poseduju srpske lične karte, a koje izdaju policijske uprave za gradove na Kosovu, iste nesmetano koriste kada ulaze na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje i Brnjak, ali i, kako nezvanično saznaje KoSSev, preko Merdara.

Tokom dana nisu uspeli da dobiju zvaničan odgovor niti iz MUP-a Kosova, niti od portparola kosovske vlade, na pitanje da li građani sa ovim ličnim kartama mogu da se nesmetano kreću južno od Ibra i da koriste i druge prelaze osim Jarinja i Brnjaka.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.