SAD: Stav o međusobnom priznanju Kosova i Srbije nije promenjen

Portparol Stejt departmenta, Ned Prajs, rekao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu promenile svoj stav kada je u pitanju međusobno priznanje Kosova i Srbije.
Image

U pisanom odgovoru za Radio slobodnu Evropu se navodi da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije, te da je konačni cilj sveobuhvatnog sporazuma međusobno priznanje.

Pitanje međusobnog priznanja između Kosova i Srbije se aktuelizovalo nakon pisama čestitke od strane predsednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) i američkog državnog sekretara Entoni (Anthony) Blinkena, upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.

U tom pismu se navodi da će srpski i kosovski lideri „praviti teške kompromise“ u cilju normalizacije odnosa, ali se međusobno priznanje nigde eksplicitno ne pominje.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je 15. februara izjavio da ne može da se postigne puna normalizacija odnosa sa Srbijom bez međusobnog priznanja, te da predlog EU smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Beograd i Priština su prihvatili predlog Evropske unije, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa.

Stranama je predstavljen septembra, ali dokument nije javno objavljen. Međutim, prema pisanju medija, predlog bi trebalo da reši nesuglasice između dve strane. Predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, jednaka prava, priznanje državnih simbola i poseban tretman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao ni članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali se od Srbije traži da ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodnim organizacijama.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, ali dve strane imaju drugačije viđenje konačnog sporazuma. Dok Priština insistira na međusobnom priznanju, Beograd traži kompromisno rešenje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.