„Zbog tenzija trebalo bi odložiti izbore u opštinama na severu Kosova“

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država, Derek Čolet, rekao je da bi zbog tenzija koje su prisutne poslednjih nekoliko dana trebalo odložiti izbore za gradonačelnike na severu Kosova.
Image

„Jasno smo rekli da nije pravo vreme za izbore s obzirom na osetljivost trenutka, a i videli smo nasilje prethodnih dana. Napeto je vreme i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kosovo je multietnička demokratija, poput Sjedinjenih Država. Zato smatramo da ove izbore treba odložiti dok ne dođe vreme da mogu da se održe bez podsticanja nestabilnosti i nasilja“, rekao je Čolet za „Glas Amerike“.

Dodao je da su „SAD ponosne na posao koji su uradile za dvadesetak godina na uspostavljanju demokratije na Kosovu“, te da želimo da rad na tome podrže i sačuvaju.

„Biću na Kosovu sledeće nedelje i to će biti jedna od glavnih tema u razgovorima sa predsednicom i premijerom, dok čekamo da radimo na zajedničkom putu napred“, rekao je Čolet.

Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, zakazani su za 18. decembar.

U Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice 6. decembra oglasile su se sirene za uzbunu i čule su se detonacije kada su novi službenici opštinskih izbornih komisija i pripadnici Kosovske policije pokušali da uđu u kancelarije OIK u tim mestima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.