13:06, 09.01.2021Izvor: RTV KIM

Sahranjena dr Sonja RakočevićU porti hrama Svetog Dimitrija u Sušici danas je sahranjena dr Sonja Rakočević, pedijatar Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici.

sahranjena-dr-sonja-rakocevic

Foto: RTV KIM

Doktorka Rakočević (47) je preminula je 7. januara od posledica korona virusa, u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu.

Poslednju poštu dr Rakočević odali su porodica i prijatelji na liturgiji i opelu koje je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje oca Mihaila, igumana manastira Svetih Arhangela i paroha crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu, Aleksandra Našpalića.

"Svi smo svedoci njene nesebične ljubavi. Kao majka i kao supruga, ali i kao sestra u Hristu tu ljubav je pokazivala. Nije mislila o sebi i svom zdravlju, koliko je mislila o zdravlju dece za koju je bila zadužena da brine. Isto tako o dobru i o zdravlju svojih bližnjih, poništavajući tako sebe. Tom žrtvom i ljubavlju ona je našla sebe, ne u ovom zemaljskom vremenom životu koliko u večnom", kazao je vladika Teodosije.

Vladika je podsetio da je dr Sonja Rakočević često sa svojom porodicom boravila u Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici, te da je govorila da je "ovo mesto pravi raj".

"Ne sluteći da će upravo ovo mesto, ova zemlja kosovsko-metohijska i osveštana zemlja ovog manastira primiti njeno telo, da će ova zemlja biti majka telu njenom, a da će Gospod uzeti njenu dušu u večna nebeska naselja, tamo gde obitavaju pravednici i oni koji su služili Bogu", istakao je vladika u svojoj besedi.

Emotivnim govorom se od svoje supruge oprostio Živojin Rakočević, književnik i novinar.

Podsetio je na njihovo upoznavanje tokom studentskih protesta u Prištini krajem 90-ih, venčanja u crkvi Svetog Nikole u tom gradu, prvog u ovom hramu nakon ratnih sukoba, ali i drugih uspomena iz njihovog zajedničkog života i borbe za slobodu.

Pored supruga Živojina, doktorka Sonja je iza sebe ostavila sina Dimitrija i ćerku Simonidu, ali i brojnu decu koju je lečila na centralnom Kosovu.

Godinama je bila deo lekarske organizacije Sveti Jovan Milostivi, sa kojom je obilazila i lečila stare i bolesne u izolovanim sredinama na Kosovu.

Dr Rakočević bila je i saradnik italijanske organizacije "Prijatelji Dečana" (Amici di Decani), putem koje je slala mališane iz srpskih sredina na lečenje u Italiju.

Preminula je na Božić, a sahranjena na praznik Svetog Stefana.


Tagovi: ZdravstvoKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije