Saljih Mustafa proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 26 godina zatvora

Specijalizovana veća Kosova osudila su na kaznu zatvora od 26 godina Saljiha Mustafu, jednog od vođa nekadašnje OVK, zbog ratnih zločina počinjenih nad albanskim civilima tokom aprila 1999. ...
Image

Mustafa je kriv zbog proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva.

On je oslobođen od optužbi za krivično delo „Surovo postupanje“.

Nekadašnji komandir OVK sproveden je u haški pritvor 2020. godine.

On je prethodno bio šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa, a potom i savetnik nekadašnjeg kosovskog premijera Agima Čekua.

Vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca, Aleks Vajting (Alex Whiting), pozdravio je današnju presudu u predmetu protiv Saljiha Mustafe, koja prema njegovim rečima „donosi pravdu žrtvama“.

„Današnja presuda predstavlja pobedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice. Reč je o kosovskim Albancima, čije su lične tragedije u srži ovog predmeta i koji su bili izloženi patnjama više od dve decenije zbog dela Saljiha Mustafe. Svedočenja mnogobrojnih svedoka, koji su poklonili svoje poverenje Specijalizovanim većima, bilo je od ključne važnosti za ovu presudu i čestitam im na izvanrednoj hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze. Osnivanje Specijalizovanih veća Kosova omogućilo je tim žrtvama da kažu svoju stranu priče i dođu do pravde“, rekao je on.

Glavni pretres počeo je 15. septembra 2021. godine.

Izlaganje dokaza tužilaštva održano je 4. februara tekuće godine.

Dokazi odbrane pobijeni su 1. juna, a dokazni postupak je završen 20. juna ove godine.

Završna izlaganja održana su od 13. do 15. septembra. Ukupno je pozvano 14 svedoka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.