11:21, 19.09.2019Izvor: Klan Kosova, KoSSev

Saljihu: Poslali smo zahtev policiji da spreči ulazak Crvene zvezde na KosovoMalo je verovatno da će Crvena zvezda igrati na Kosovu, a ako do toga dođe - to će biti propust kosovskih organa bezbednosti, poručio je sekretar Fudbalskog saveza Kosova, Erol Saljihu (Eroll Salihu).

saljihu-poslali-smo-zahtev-policiji-da-spreci-ulazak-crvene-zvezde-na-kosovo

Foto: Aleksandr Nemenov/AFP

Žrebom za šesnaestinu finala Kupa Srbije, određeno je da FK "Crvena zvezda" u gostima igra protiv FK "Trepča" iz Kosovske Mitrovice.

Kao i letos, Fudbalski savez Kosova već je uložio žalbu FIFA-i i UEFA-i.

„Malo je verovatno da će Crvena zvezda igrati na Kosovu. Poslali smo žalbu FIFA-i i UEFA-i. Slučaj se razmatra i veoma je osetljiv“, tvrdi sekretar FSK, prenosi Kljan Kosova.

Saljihu dodaje da su o ovome takođe obavestili i Kosovsku policiju i carinu i da ukoliko Zvezdi bude bio dozvoljen ulazak na Kosovo da će to biti propust organa bezbednosti.

„Poslali smo informacije i zahtev Kosovskoj policiji i Carini Kosova da spreče njihov ulazak na Kosovo. Ukoliko budu ušli, to će biti propust organa bezbednosti.“

Fudbalski savez Kosova letos je takođe uložio žalbu kod UEFA zbog toga što "Trepča" odbija da se takmiči u tamošnjem prvenstvu, već igra u Srpskoj ligi Zapad.

„FIFA i UEFA bi trebalo da odmah momentalno zaustave učestvovanje klubova sa Kosova u sklopu takmičenja koja organizuje Fudbalski savez Srbije. Situacija će eskalirati ukoliko FK ‘Trepča’ bude zaigrala u Srpskoj ligi grupe zapad, što neće tolerisati Vlada, Policija i ostali državni zvaničnici“, naveo je tada u saopštenju FSK.

Osim toga, FSK zahteva od ovih međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza.

Iz FK „Trepča“, za KoSSev, odbili su tada da komentarišu ove poteze FSK.

Problem sa utakmicama u kojima srpski timovi sa Kosova treba da budu domaćini postoji od decembra 2018.

Kako je iz KK Trepča tada saopšteno, svi sportski klubovi sa prostora Kosova i Metohije su zbog političke situacije morali da predaju sva domaćinstva u tom delu sezone, te su sve preostale utakmice igrale kao gosti.

Trepča inače svoje mečeve igra na stadionu u Zvečanu pošto je, kako tvrde iz kluba, proterana sa svog terena u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovo je kao 55. članica UEFA-e primljeno u maju 2016. prostom većinom glasova, bez promene Statuta ove organizacije. Nekoliko dana kasnije iste godine pridružilo se i FIFA-i.  

Prijem Kosova u UEFA, prostom većinom glasova, bez promene Statuta koji predviđa da samo članica UN može da postane članica, prema tadašnjim ocenama, predstavljao je jedan od najvećih presedana u skorijoj istoriji ove organizacije. 

Fudbalski savez Srbije je u domaćim medijima verbalno oštro osudio ovu odluku UEFA, ali nije pokrenuo nikakav postupak pred Sportskim sudom u Lozani, na šta je imao pravo.

Odluke o prijemu FSK u FIFA i UEFA usledile su posle više godina snažnog lobiranja Kosova i partnera, i čestih opravdanja posebno evropskih sportskih zvaničnika da je odluka da kosovski fudbaleri ravnopravno zaigraju u međunarodnoj areni zasnovana na prednošću sporta nad politikom.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije