18:07, 17.01.2022 Izvor: Beta, N1

Samoopredeljenje Rakiću: Reciprocitet moguć između država, ne između zajednicaŠefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, komentarišući izjavu predsednika Srpske liste i ministra u kosovskoj vladi, Gorana Rakića, koji je juče najavio uspostavljanje reciprociteta u slučaju da prištinske vlasti ne dozvole da Srbi na Kosovu glasaju na predsedničkim izborima koji su zakazani za 3. april, izjavila je da reciprocitet može da se uspostavi između dve države, a ne unutar jedne zemlje između dve etničke grupe.

samoopredeljenje-odgovara-rakicu-reciprocitet-samo-izmedu-drzava-ne-zajednica

Foto: Kontakt Plus radio

"Kosovo je multietnička država, pa se takav koncept na teritoriji Kosova ne može primeniti. Rezolucija je ponovo potvrdila volju svih političkih partija u vezi sa procesom koji narušava suverenitet i ustavnost Kosova", rekla je Kusari-Ljilja.

Dodala je da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu glasati na srpskim parlamentarnim, predsedničkim izborima ili na referendumu - isključivo u Kancelariji za vezu u Prištini ili putem pošte.

"Mogu da se (obave) pripreme pred izbore u Srbiji, da se održe u ovom obliku i da se shvati da je Kosovo teritorijalna celina, nezavisna i suverena država", rekla je Kusari-Ljilja.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, rekao je da "nijedan ministar ne može da preti Kosovu".

On je dodao da je odgovornost i odluka "da li će zadržati ministra Rakića u kabinetu nakon poruka o reciprocitetu" - isključivo na premijeru Kurtiju.

"On nije pretnja. Reciprocitet je politički stav, ne može da preti ministar državi. Ministar, Srbin ili Albanac ne može da preti državi", poručio je Tahiri.
Tagovi: Goran RakićSamoopredeljenje

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije