Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Samoopredeljenje u Nemačkoj protestovalo protiv ZSO

Albanski iseljenici u Nemačkoj protestovali su u subotu protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.
Image

Protest su organizovali aktivisti albanskih udruženja, a podržao ga je i centar Pokreta Samoopredeljenje u Nemačkoj.

„Protiv bosnizacije Kosova“, „Vučić=Putin“, „Vučić želi još jedan rat u Evropi“, „Nema zajednice“ i „Nema etničke podele“, bili su neki od transparenata na protestu u Berlinu.

„Mi, albanska dijaspora u Nemačkoj, okupili smo se da dignemo glas protiv agresije Srbije na Kosovo. Sve je jasnije da Srbija u saradnji sa Rusijom ima za cilj da destabilizuje Balkan. Srbe koji žive na Kosovu Beograd sistematski zloupotrebljava da bi državu Kosovo učinio nefunkcionalnom. Srpske bande koje kontroliše Beograd, kontrolišu naše sugrađane na severu, preteći im nasiljem“, rekao je jedan od demonstranata.

Prema njenim rečima, Srbija planom Asocijacije teži da podeli kosovsko društvo po etničkoj osnovi.

„Srbima na Kosovu nije potrebna ekskluzivna monoetnička organizacija. Većina njih to ne želi. Njima je potrebna integracija i dobra perspektiva života na Kosovu. Ne treba da dozvolimo da ih Beograd još više eksploatiše. Beograd ne zanimaju kosovski Srbi. Cilj Beograda je da državu Kosovo učini nefunkcionalnom i potkopa njen suverenitet. Monoetnička zajednica bi Kosovo učinila drugom Bosnom. Tamo Republika Srpska deluje kao država u državi i onemogućava napredak zemlje. Sličnu funkciju imalo bi i Srpsko monoetničko društvo na Kosovu. Ovaj model ne sme da se ponovi na našim prostorima. Ne želimo takvu podelu. Pozivamo SAD, Evropsku uniju i Nemačku da odbiju takve zahteve“, rekla je ona tokom govora.

Ona je takođe rekla da podržavanjem zahteva Srbije, međunarodne zajednice podržavaju etničku podelu Kosova.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.