Sančez: Španiju i Srbiju povezuje i potreba poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta

"Španija i Srbija su zemlje prijatelji odavno. Vezuju nas mnoge stvari, ali nas vezuje i potreba da se poštuje međunarodno pravo i integritet i suverenitet naših država. I ...
Image

„Španija je bila i biće uvek pored Srbije u odbrani ovih principa i uvek će zagovarati razgovor između strana da se reše svi problemi, međutim, bez svake sumnje, treba da se poštuje teritorijalni integritet“, dodao je na konferenciji za štampu sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem. 

Političke odnose Španije i Srbije kvalifikovao je kao „fantastične“, navodeći da bi takvi trebalo da budu i ekonomski i trgovinski odnosi. 

Ističe i da je Zapadni Balkan deo Evrope. 

„Španija će uvek biti tu uz vas imaćete našu podršku da postanete članica EU i da budete punopravni član EU“, kazao je takođe Sančez. 

„Ja sam zahvalan Pedru Sančezu, španskoj vladi na kontinuiranoj, konstantnoj i na podršci bez pravljenja i traženja dlake u jajetu ili dodatnih uslova za Srbiju. Španija je iskreni prijatelj Srbije i uvek podržava evropski put Srbije“, poručio je Vučić, koji se zahvalio Španiji na poštovanju međunarodnog javnog prava. 

Navodi da je sa španskim zvaničnikom razgovarao o mnogim temama, između ostalih, o poziciji Srbije na Balkanu, inicijativi Otvoreni Balkan, toku dijaloga Beograda i Prištine za koji je, kako je naveo Vučić, Sančez potvrdio da pružaju podršku dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

„Prijateljstvo Srbije i Španije je istinski veliko, u ovoj zemlji vas svi vole i Španiju kao zemlju i Špance kao narod“ – dodao je Vučić. 

Sančez boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, nakon čega će posetiti i Crnu Goru, Bosnu u Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.