Sandić: Pregovori se moraju voditi isključivo u okviru Ustava Srbije i rezolucije 1244

Pregovori se moraju voditi isključivo u okviru Ustava Republike Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i moraju rezultirati povratkom Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike ...
Image

Upravo će ovaj predlog, koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, predstaviti na predstojećoj posebnoj sednici republičkog parlamenta o Kosovu i Metohiji, a koja će, kako je prethodno najavljeno, biti održana 13. septembra.

S tim u vezi, delegacija Novog DSS-a, koju su pored potpredsednika Zorana Sandića, činili i predsednik Izvršnog odbora, Ivan Jakovljević i koordinator Izvršnog odbora za KiM, Milan Aritonović, boravila je danas u Kosovskoj Mitrovici, gde se razgovaralo o planovima ove stranke na koji način u budućnosti treba voditi politiku po pitanju KiM, a koji će biti izneti na toj sednici.

Prema rečima Sandića, trenutna politika u vezi sa KiM je na pogrešnom koloseku.

“Na pogrešnom koloseku je još od 2008. godine kada su pregovori iz Ujedinjenih nacija premešteni u EU, 2011. kada je započet tehnički dijalog, 2013. kada je potpisan Briselski sporazum, pa do pre neki dan kada je došlo do kompromisa u vezi sa ličnim dokumentima”, naveo je Sandić.

A predlog sa kojim će izaći, vide kao jedini mogući i ispravni put za kosovsku politiku Srbije i Vlade.

“Zalažemo se za to da se krene drugim putem koji možda jeste teži, strmiji, popločan mnogim preprekama. Potrebno je mnogo hrabrosti, odlučnosti, strpljenja na tom putu, ali to je jedini put da ostanemo verni svojoj istoriji, tradiciji, precima. Sve drugo bi nas svrstalo u najlošiju generaciju Srba. Pregovori se moraju voditi isključivo u okviru Ustava Republike Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Naravno, ti pregovori moraju rezultirati povratkom KiM u ustavno-pravni poredak Republike Srbije”, kategoričan je Sandić dodajući da će na sednici tražiti politički konsenzus zasnovan na ovim principima, jer, kako kaže, nema drugog izlaza i političkog rešenja da se KiM sačuva u sastavu Srbije, osim ovoga.

Kada je u pitanju Evropska unija, Sandić je stava da je svakako potrebno sa njom sarađivati, ali da Srbija ne treba da pristane na potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine koji će dovesti do međusobnog priznanja, za šta se EU zalaže.

“U takvu EU, pod takvim pritiskom i ucenama, ne želimo da idemo”, poručio je Sandić i još dodao da Srbija treba da “nastavi sa povlačenjem priznanja secesije KiM od strane trećih država”.

Kaže da se mora u svakom momentu i svakom trenutku, iskreno i pošteno garantovati bezbednost Srba na KiM. 

“Iza toga država Srbija mora da stoji.”

Mišljenja je da Zajednica srpskih opština neće biti formirana. Ipak, ukoliko do toga i bude došlo, kako kaže, ona neće imati izvršna ovlašćenja, već će biti svedena na “lovačko udruženje”.

Kada su u pitanju registarske tablice, građanima sa severa Kosova poručuje “da ostanu svoji na svome i da zadrže tablice koje trenutno imaju”.

Podsetimo, predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, najavio je krajem avgusta posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji, na kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukoliko bude potrebno, rasprava će se voditi i 14. septembra, rekao je Orlić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.