Saracin: Beograd i Priština da odluče da li će prihvatiti francusko-nemački predlog

Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za zapadni Balkan, Manuel Saracin, izjavio je da je na Beogradu i Prištini da odluče da li žele da prihvate francusko-nemački predlog o normalizaciji ...
Image

Saracin je za prištinsku televiziju Kanal 10 rekao da „dve zemlje“ ne bi bile kažnjene ukoliko bi se usprotivile planu i dodao da međunarodna politika ne funkcioniše tako.

„Ne mogu da predvidim budućnost. Francuska i Nemačka ne bi uradile nešto loše, mi pokušavamo da olakšamo rešenja. Na kraju, rešenja moraju da se dogovore, to su vaše zemlje i vaša odgovornost. Pokušavamo da budemo od pomoći, da pokrenemo stvari… Ali to na kraju zavisi od odluke naroda u Srbiji i na Kosovu, naravno“, naveo je nemački izaslanik.

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština, Saracin je rekao kako svaki predlog i dogovor u vezi sa ZSO treba da bude u skladu sa sporazumom iz 2013. godine i bez kršenja Ustava Kosova.

„Važno je to pokrenuti kao raspravu, razjasniti… Znam da postoji veliki strah od ove teme na Kosovu. Mogu da vas uverim da je potrebno da se krene dalje kada je u pitanju ova tema. Naravno, niko ne želi rezultat koji narušava nezavisnost Kosova i koji krši odluku Ustavnog suda po ovom pitanju“, kazao je Saracin.

Dodao je da je formiranje ZSO dogovoreno 2013. godine i da „u tom pravcu moramo da idemo dalje“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.