23:45, 09.05.2022 Izvor: N1

Saracin: Imamo očekivanja od Srbije, ali nisam poneo štopericuNemački specijalni izaslanik za zapadni Balkan, Manuel Saracin kazao je za TV N1 da zemlja koju predstavlja želi da pomogne Srbiji i regionu na njihovom putu ka Evropskoj uniji. Dodao je da ne postoji vremenski okvir za ono što EU očekuje od regiona.

saracin-imamo-ocekivanja-od-srbije-ali-nisam-poneo-stopericu

Foto: N1

Šta se očekivalo od današnjeg obraćanja ruskog predsednika na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu?

"Moj utisak je da nijedan od argumenata koje je Putin naveo nije bio nov, to je stara konstrukcija istorije od strane ruske vlade koja se podgreva neverovatnim tvrdnjama kako je došlo do ovog rata. Mislim da nema nikakvog smisla da se dubinski bavimo ovim izjavama, jer ruska propaganda se zasniva na tome da stalnim ponavljanjem prenese nama u glavu to mišljenje", kazao je Saracin.

Kako je rekao, svima treba da bude jasno da "Putin želi da potčini Ukrajinu".

"To je kolonijalni rat i to je njegov cilj", rekao je.

Komentarišući današnje parade "Besmrtni puk" u srpskim gradovima, Saracin kaže da je njegov utisak da je "bratstvo s Rusijom mnogo lakše što ste dalje od nje na mapi".

"Ja sam 18 puta bio u Ukrajini, više puta u Marijupolju, kod mene u kući su sada ljudi iz Marijupolja", rekao je.

Očekuje od Srbije da iznese jasan stav.

"Morate imati jasan stav o ovom ratu i očekujemo da Vlada Srbije taj narativ jasno iznese, ne samo rečima, nego i delima. To smo videli u glasanju u Savetu bezbednosti UN, a očekujemo i da Srbija uskladi sankcije sa EU", kazao je.

Saracin navodi i da "svako ko u Srbiji racionalno razmišlja" ekonomski i politički će više ceniti saradnju sa Nemačkom i EU, nego s Rusijom.

Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji pokušavaju i dalje da sede na dve stolice.

"Pokušavaju da obema stranama daju neka opravdanja, ali mi očekujemo od srpske vlasti da nam da znak da je shvatila (koji put treba da izabere)... Smatram da su Nemačka i EU atraktivnije za Srbiju nego Rusija", rekao je Saracin.

Saracin kaže i da "nije siguran kakva će biti odluka srpskog predsednika".

"Imam veru da će srpsko društvo da se odluči za nas. Voleo bih da EU i Nemačka odaju utisak da su atraktivni i da će otvorenih ruku prihvatiti proevropsku Srbiju. Mi očekujemo da se vi nama prilagodite, ali istovremeno želimo otvorenost i da vam prenesemo osećaj dobrodošlice. Kod vas ponekad deluje kao da mi nemamo jasan stav. Naravno da razumemo da za Srbiju ovo nije lak put, želimo da zajednički koračamo", naglasio je Saracin.

Na pitanje zašto se toliko Nemačka trudi oko Srbije i da li im je srpsko rukovodstvo nešto obećalo, Saracin kaže:

"Postoji strateška odluka nemačke koalicione Savezne vlade da zapadni Balkan bude fokus u evropskoj i spoljnoj politici. To je odluka od pre nego što je krenuo rat u Ukrajini. A nakon početka rata smo shvatili da ne možemo regionu da okrenemo leđa tek tako", poručio je Saracin.

Kaže i da taj proces nije lak.

"Ono što funcioniše dobro i lako u spoljnjoj politici Evrope se onda brzo i završi. Poslednjih godina EU nije pokazala dovoljno odlučnosti da regionu pokaže da mi ispunjavamo obećanja. To se pokazalo na primeru Severne Makedonije i Albanije. Javni diskurs u Srbiji, takođe, doprineo je lošijim rezultatima u anketama (o podršci pristupanju EU). Imali smo i mi neke grupe u regionu, i sve je to doprinelo ovako lošem ugledu. Moramo da pokažemo da možemo bolje da radimo", naveo je nemački izaslanik.

Na pitanje koji je konkretan cilj ove akcije u regionu, Saracin kaže:

"Želimo da se Srbija i pet država zapadnog Balkana brže kreću tim svojim putem ka Evropskoj uniji. EU jeste cilj, a svaka mala pobeda koju ostvarimo je put ka velikom cilju. Želimo da Srbija svoj stav pojača kad je u pitanju odnos prema Rusiji, da se sankcije preuzmu barem postepeno, kao i da se dijalog o normalizaciji sa Prištinom konačno pokrene. Ići ću i u Prištinu i reći im da moraju da učine više, preneću obema stranama tu poruku. Jer to jeste važno za budućnost regiona", kaže Saracin.

Saracin naglašava da vladi u Beogradu nije dat vremenski period kada bi trebalo da ispuni ono što se od nje očekuje.

"Mi ćemo pratiti, gledati, ocenjivati i iskreno vam govoriti šta očekujemo. Merićemo po delima, nemamo nikakav sat, ja štopericu nisam poneo", naglasio je.

O tome šta očekuje od opozicije, sa čijim liderima će se takođe sastati, Saracin kaže:

"Sastaću se sa proevropskom opozicijom. Očekujem utiske o aktuelnom stanju, o njihovom osećaju kako teče formiranje vlade, kakvo je političko raspoloženje... Voleo bih da nam daju više uvida u to kakva je njihova strategija za budući period i kakav put očekuju kada je u pitanju ova zemlja".
Tagovi: EUNemačkaZapadni BalkanRegion i svet

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije