11:47, 31.07.2021Izvor: RTS

Saradnja Muzeja žrtava genocida sa domovima kulture na KosovuPredstavnici Muzeja žrtava genocida u Beogradu i domova kulture u Gračanici, Kosovskoj Kamenici i Šilovu potpisali su protokole o saradnji koji za cilj imaju stvaranje preduslova za nastavak aktivnosti u oblasti istraživanja zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji, od kraja 19. veka pa do danas.

saradnja-muzeja-zrtava-genocida-sa-domovima-kulture-na-kim

RTS/Facebook

Muzej žrtava genocida stavio je na raspolaganje domovima kulture svoje bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke, kao i baze podataka koje se odnose na razdoblja masovnih stradanja pripadnika srpskog naroda u prethodnom veku, kao i na žrtve holokausta, zločina počinjenih nad Romima i pripadnicima drugih naroda.

Institucije će posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti organizaciji predavanja, tribina, predstavljanjima knjiga, projekcijama dokumentarnih filmskih ostvarenja, programima namenjenim deci i mladima, kao i drugim aktivnostima koje za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju naših znanja o tragičnim događajima koji su se na Kosovu i Metohiji odigravali u prethodnim godinama i decenijama, saopšteno je iz Muzeja.

U saopštenju se napominje, da će Muzej žrtava genocida u narednom periodu intenzivno nastaviti da jača i obogaćuje institucionalnu saradnju sa vodećim, relevantnim i referentnim ustanovama u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti, posebno u sferi kulture sećanja, u Republici Srbiji, kao i u svetu.

Protokole su potpisali v. d. direktor Muzeja, Dejan Ristić, sa direktorom Doma kulture u Gračanici Živojinom Rakočevićem, direktorkom Doma kulture "Radomir Popović" u Kosovskoj Kamenici, Marijom Kenić, i v. d. direktora Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu, Mirjanom Aritonović.


Tagovi: KulturaSrbiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije