Ambasada SAD: Za razgovore o ZSO poslati pozivi i kabinetu kosovskog premijera i predsednice

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potvrdila je za Kallxo da je pozvala članove dva kabineta - kosovskog premijera i kosovske predsednice, na sastanak 31. januara, gde se očekuje da ...
Image

Portparol američke ambasade je rekao da su članovi dva kabineta potvrdili svoje učešće, dodajući da su pozvali različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata.

„Pozvali smo raznoliku grupu lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata da razgovaraju o ovoj važnoj temi. Ambasador Hovenier je predstavio ovaj sastanak premijeru i predsednici i upitio poziv njihovim kabinetima. Članovi oba kabineta su potvrdili svoje učešće“ – navodi se u odgovoru američke ambasade u Prištini za Kallxo. 

Ova diskusija je organizovana u cilju unapređenja integracije Kosova u evropske i evroatlantske strukture – naveli su. 

„Naš cilj je da unapredimo međusobno razumevanje za angažovanje u vezi sa ZSO, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim održivim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova“, poručio je portparol ambasade.

Američka ambasada na Kosovu potvrdila je održavanje sastanka koji je zakazan za sutra, 31. januar, sa predstavnicima kosovske vlade, političkim liderima i civilnim društvom kako bi se razgovaralo o ZSO.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar još jednom su istakli neophodnost formiranja ZSO-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da poštuje poverljivost razgovora (o francusko-nemačkom predlogu), dok je za ZSO dodao da postoji različito međunarodno insistiranje na primeni sporazuma. Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO, prema prvobitnom nacrtu, nije prošao test Ustavnog suda Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.