16:38, 18.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Lavrov sa patrijarhom Irinejem o KiM, Crnoj Gori, SPCŠef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, tokom sastanka sa patrijarhom Irinejem, ponovio je podršku ruskog državnog rukovodstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije na Кosovu i Metohiji.

sastanak-lavrova-i-patrijarha-irineja

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lavrov je izrazio podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi “u nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori” i istakao da se samo jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, saopšteno je iz informativne službe SPC.

Kako se navodi, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će glava ruske države Vladimir Putin i prvojerarh Ruske pravoslavne crkve, patrijarh moskovski i sve Rusije Кiril, učestvovati u svečanostima velikog osvećenja spomen-hrama Svetog Save na Vračaru krajem 2020. godine.

Tokom sastanka podnet je izveštaj o toku završnih radova na spomen-hramu Svetog Save, kao i o finansiranju istih, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh Irinej zahvalio je ministru Lavrovu na velikoj pomoći predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, čijom je zaslugom, kako se ističe, obezbeđeno 10 miliona evra za izradu mozaika, i naveo da je "uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, Republika Srbija do sada pružila nesebičnu pomoć u iznosu od 32 miliona evra". 

Do sada je u hram Svetog Save na Vračaru dostavljeno i plaćeno 85 procenata mozaika, dok se u naredna dva meseca očekuje isporuka i montaža preostalih 15 procenata mozaika.

Prijemu su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski i vikar patrijarha srpskog Stefan, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i Dejan Nakić, lični sekretar patrijarha Irineja.


Tagovi: SPCPatrijarh IrinejRusija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije