Dačić: Ekstremističke izjave iz Prištine; Gervala: Sporazume iz Brisela i Ohrida vidimo kao pravno obavezujuće

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo pritisaka na Srbiju, kao i da je ...
Image

Dačić je, međutim, precizirao da se o konkretnim rokovima danas ipak nije govorilo.

On je dodao da su predstavnici kosovskih institucija i danas pokazali „ekstremističko ponašanje“, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

“Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista, nestvarno”, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i prokomentarisao da ne može da razume da se i posle toliko vremena slušaju „ekstremističke izjave“ iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

Dačić je kazao da je bilo reči i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da im je poručio da treba da budu korektni prema Srbiji.

Dačić je ukazao na to da se i sama Unija ne pridržava onoga što je utvrđena zajednička spoljna politika, navodeći primer Prištine.

“Nisu sve zemlje priznale Kosovo, kako je onda nezavisno Kosovo zajednička spoljna politika? Sad su im dali viznu liebaralizaciju, pokrenuli proceduru za članstvo u Savetu Evrope. Oni se sami ne pridržavaju onoga sto je utvrđena zajedncka spoljna politika kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, rekao je Dačić.

Gervala: Sporazume zaključene u Briselu i Ohridu vidimo kao pravno obavezujuće

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala rekla je da je na sastanku sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije, gde su učestvovali i ministri spoljnih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana, jasno izrazila stav Kosova po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom.

Gervala je rekla da Kosovo sporazume zaključene ove godine u Briselu i Ohridu vidi kao pravno obavezujuće.

„Iznela sam stav Kosova da u sporazumu zaključenom u Briselu i fazi implementacije u Ohridu to vidimo kao pravno obavezujući sporazum i očekujemo da ga Srbija primeni, iako signali nisu dobri, kao što ste bili svedoci izjava Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji stalno odbijaju da sprovode, a često i negiraju postojanje takvog sporazuma“, rekla je Gervala.

Gervala je rekla da je dobro što su ministri Zapadnog Balkana pozvani na ovaj sastanak i da postoji zahtev da se takvi sastanci održavaju češće.

Gervala je takođe upitana u vezi sa zahtevom Kosova za status kandidata za članstvo u EU.

„Zahtev smo podneli u decembru, nadamo se da će predsedništvo Švedske završiti razgovore koje vodi sa svim državama članicama EU i doći do konkretnog rezultata. Predviđanja ne mogu da dam… Ali, verujem da se pristupom koji je Švedska imala tokom svog predsedavanja pokazala kao veoma spremna da unapredi naš zahtev, i da razgovara sa svim članicama, i onima koji su pristalice i onima koji su malo neodlučniji“, kazala je. 

Pročitajte još: 

Borel o dijalogu: Tenzije i međusobne provokacije moraju da se okončaju, potpuna i brza primena sporazuma jedini put ka normalizaciji


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.