20:10 | 18.03.2023 Izvor: Beta, RTS

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnikaU Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom je usledio razgovor i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a zatim i trilateralni razgovori. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovaralo o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

sastanak-vucica-i-kurtija-u-ohridu-i-dalje-u-toku

Foto: EEAS

22.02 - Završeni razgovori u Ohridu

Posle gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kratko obratiti novinarima. Očekuje se obraćanje učesnika.

20.10 - Sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu i dalje u toku

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu i dalje traje u Ohridu, iako je počeo pre četiri sata.

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto pre 15.30, a posle sat i po razgovora napravljena je kratka pauza.

Pre trilateralnog sastanka, Borel i Lajčak su prvo razgovarali sa Vučićem, a potom sa Kurtijem.

Pauza između bilateralnih i zajedničkog sastanka trajala je duže od dva sata, a novinari koji su u pres centru u Ohridu nisu imali informacija o tome šta se dešavalo u tom periodu.

Portparol EU Peter Stano rekao je novinarima u Ohridu da će se Borel obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka, kako je i najavljeno, ali nije poznato kada će to biti.

Novinari u Ohridu iščekuju i obraćanja Vučića i Kurtija, ali nije poznato ni kada će to učiniti ni kojim redosledom.

U Ohridu je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, čije se obraćanje novinarima takođe pominje kao mogućnost.

Sastanci su organizovani u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema rečima Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primenu.

Beta
Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRSeverna MakedonijaAleksandar VučićFrancusko-nemački predlog

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije