Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 18. oktobra o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu, biće ...
Image

Kako se navodi na sajtu Saveta bezbednosti UN, sednica će biti održana u popodnevnim časovima.

Prethodna sednica održana je 20. aprila i na njoj je Srbiju predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Na toj sednici Selaković je istakao da je situacija na Kosovu daleko od normalne i stabilne i da Srbi i drugi nealbanci žive u stanju straha i neizvesnosti, kao i da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom kapacitetu ključno za stabilnost i mir.

Dodao je i da pravosuđe na Kosovu postupa po tajnim optužnicama, suprotno svim međunarodnim standardima, te da danas, ukoliko ste Srbin, „možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na bazi neproverenih ili kontradiktornih izjava svedoka“.

Rekao je da u Prištini ne postoji politička volja za konstruktivnim rešavanjem problema i da odbijanjem da se formira dogovorena Zajednica srpskih opština, kosovske vlasti podstiču odlazak Srba i drugih nealbanaca.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, optužila je tada Srbiju i Rusiju da predstavljaju najveću pretnju miru u regionu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.