Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Zijade sa Vučićem o položaju Srba na Kosovu i briselskom dijalogu

Šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas u Beogradu o položaju Srba na Kosovu i briselskom dijalogu.
Image

U saopštenju Vučićevog kabineta navodi se da je predsednik rekao sagovornici da je “bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i naglasio da smatramo važnim blagovremene i adekvatne reakcije Ujedinjenih nacija na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva”.

Vučić je ponovio da “Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244”.

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade prenela je predsedniku Srbije da “podržava dijalog Beograda i Prištine koji se organizuje u Briselu i istakla potrebu da se političke obaveze pretoče u konkretne akcije radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu”.

Sagovornici su se saglasili da je “kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu”.

Zijade je javnost o današnjem sastanku sa Vučićem informisala putem objave na svom Twitter nalogu.SRSG Ziadeh met with President of Serbia Aleksandar Vučić in Belgrade today, as part of regular consultations ahead of #UNSC on Kosovo. She stressed the importance of maintaining constructive engagement + turning political commitments into concrete actions to benefit all people. pic.twitter.com/hDiLNb1GnQ— UNMIK (UN Mission in Kosovo) (@UNMIKosovo) April 11, 2023


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.