Selaković: Priština sabotira napore i Beograda i međunarodnih aktera

Neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i EU i drugih aktera međunarodne zajednice - rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji ...
Image

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da Srbija visoko ceni aktivnosti UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, ali da misija još nije postigla svoj glavni cilj – miran i normalan život za sve građane na KiM.

„Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti i situacija u pokrajini nije takva kakva je prikazana u izveštaju. Unilateralni potezi Prištine nastavili su da svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i doprinose diskriminaciji nealbanske populacije. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada od početka godine“, istakao je Selaković.

Pristup Prištine je problematičan, dodao je srpski ministar, jer „neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih aktera međunarodne zajednice“.

Skrenuo je pažnju na „ekstremno neodgovorno“ ponašanje Prištine, koja primenjuje politiku reciprociteta i time „demonstrira nedostatak volje da se nađe bilo kakvo kompromisno rešenje“.

„Priština se fokusira na ono što je bilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu žive danas. Srbi su i dalje zastrašivani na različite načine, primorani da napuste cela i gradove, a obeshrabruju se pokušaji raseljenih da se vrate“, rekao je Selaković.

Institucije u Prištini, ističe, sistematski rade na tome da izbrišu i kulturnu i nacionalnu raznolikost koje je preostala na Kosovu i Metohiji.

Napomenuo je da Priština tretira i religijske obrede kao kriminal, navodeći slučaj Nikole Nedeljkovića. 

„Srbija je uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalaženju održivog rešenja mirnim sredstvima, zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti“, zaključio je Selaković.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.