14:15, 25.12.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Seminar u rodnom mestu Vuka Karadžića kao jedno od najlepših iskustavaĐaci Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici proveli su dve nedelje na seminaru lingvistike u Tršiću. Program radionica u Naučno obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ bio je raznovrstan i mogli su da izaberu koju će pohađati. Među mitrovičkim đacima bila je i Jana Vasić. Razgovarali smo o njenom iskustvu i utiscima.

seminar-u-rodnom-mestu-vuka-karadzica-kao-jedno-od-najlepsih-iskustava

Foto: Jana Vasić, privatna arhiva

Želja da učestvuje na seminaru potekla je iz ljubavi prema srpskom jeziku. 

„Srpski jezik zaista volim, kao i gramatiku i književnost srpskog jezika. Bila mi je interesantna sama ideja seminara koji je bio odlično koncipiran“, kazala je u razgovoru za Radio Kontakt Plus. 

Ne krije oduševljenje posebno načinom rada tokom radionica. 

„Ovo je bilo jedno od najlepših iskustava tokom obrazovanja u srednjoj školi, jer nikad nisam razumela koliko srpski jezik može da bude zanimljiv i van škole i koliko je u stvari onih koji se bave srpskim jezikom na potpuno drugačiji način od onog na koji učim svakog dana", kazala je, objašnjavajući da su osim načina rada, bili interesantni i sami učesnici - i đaci i profesori. 

Odlazak u Tršić podrazumevao je i konkretan rad na istraživanju. Kako se opredelila za dijalektologiju, dve nedelje su uglavnom proveli učeći o dijalektima srpskog jezika, nakon čega su sproveli istraživanje o srpskom dijalektu i o njegovom odnosu prema drugim. 

I dok objašnjava da je pisanje naučnog rada komplikovano i naporno, jer do sada nije imala mogućnosti da uči o takvom načinu rada, ono što je pomoglo jeste rad sa mentorima. 

„Mentorka je zaista bila divna, šta god da pogrešimo, ona nije ukazivala na naše greške, već na to da može drugačije da se uradi. Usmeravali su nas na lep i blag način, tako da je u svakom slučaju to bio interesantan proces“, kazala je. 

Da je proces bio interesantan govori i činjenica da se na ovakvim seminarima najveći deo vremena provodi na predavanjima, ali ni to polaznicima nije bilo teško, objašnjava naša sagovornica: 

„Profesori su mladi i njihov pristup je bio drugačiji, više je to bio prijateljski odnos. Imali smo predavanja koja su trajala i više sati, ali smo ih mi željno upijali, jer su profesori to interesantno predstavili“. 

Osim znanja, lepog iskustva sa mentorima, ono što će ova Mitrovčanka sigurno da ponese sa sobom su i nova prijateljstva. 

Ovaj naučno-obrazovni centar okuplja mlade srpskog govornog područja iz čitavog regiona. 

„Iz cele Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su dolazili učenici i svi smo učili različite stvari, na različite načine. Svi su mi ostali dragi i sa svima kontaktiram svakog dana, povezuju nas slična interesovanja“, kazala je.  

Podsetimo, naučno-obrazovno kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću za svoj osnovni cilj ima zaštitu srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, negovanje i popularisanje srpske kulture, a pre svega srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i negovanje, izučavanje i popularisanje, posebno među mladima, dela Vuka Karadžića, kao reformatora srpskog jezika i srpske ćirilice.
Tagovi: MladiKosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije