11:28, 21.01.2020Izvor: VOA

Server: Dogovor o avio-liniji Beograda i Prištine tračak nade za obnovu dijaloga“Načelni sporazum o uspostavljanju avio-linije između Kosova i Srbije predstavlja nadu za obnovu dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins.

server-dogovor-o-avioliniji-beograda-i-pristine-tracak-nade-za-obnovu-dijaloga

Foto: VOA

Server, stručnjak za Balkan, ukazuje u razgovoru za Glas Amerike, da taj novi impuls kako ga naziva, treba da nadjača aktuelne političke okolnosti na Kosovu, podsećajući i da Srbiju uskoro očekuju parlamentarni izbori.

“Treba da imamo u vidu da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto – kada Kosovo bude izabralo vladu. A tada će već iskrsnuti novi problem – predizborni period i kampanja u Srbiji. To bi sve moglo da uspori skoriji značajniji napredak u razgovorima dve strane. Takođe, dijalog je proces koji se odvija uz posredovanje Evrope, u koji se povremeno uključuju Amerikanci. Nisam siguran da li će takva interakcija uvek davati najbolje rezultate”, ukazuje u razgovoru za Glas Amerike Server.

Formalno, nastavku dijaloga Beograda i Prištine trenutno na putu stoje takse od sto odsto, uvedene na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor kosovskih vlasti na kampanju Srbije koju na međunarodnoj sceni sprovodi za povlačenje priznanja državnosti Kosova.

Srbija i Kosovo potpisali su u Berlinu pismo o namerama sa nemačkom aviokompanijom “Lufthanza” o uspostavljanju avionske linije između Beograda i Prištine. Nije, međutim, poznato kada bi ta aviolinija mogla i zvanično da zaživi.

Dokument su, u zgradi američke ambasade, parafirali Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije i Eset Beriša, direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova (AVCK), objavila je agencija Asošijeted pres.

Potpisivanju su prisustvovali Robert O’Brajen, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost i Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za Srbiju i Kosovo.

 


Tagovi: SADAvio - saobraćajVazduhoplovstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije