Sever Kosova blokiran već petnaesti dan

(Vest se ažurira) Barikade na severu Kosova ušle su u treću nedelju. Isto toliko za pešake i saobraćaj su zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak. Stigli su i novi povodi za optužbe na ...
Image

22.26 – Prištinski mediji: Zamenjeni policajci posle dve nedelje u Leposaviću

Opširnije OVDE.

18.17 – Kurti izbrojao 11 barikada, sa KFOR-om posle katoličkog Božića da vidi kako da se uklone

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je sastanak sa komandantom KFOR-a nakon katoličkog Božića kako bi se, prema njegovim rečima, odlučilo na koji način će se barikade na severu ukloniti. Opširnije u posebnoj vesti.

15.58 – Spisak koji 'doliva ulje' na severu Kosova

Za posmatrače aktuelnih prilika na Kosovu, izazvanih dvonedeljnim barikadama koje su grupe građana podigli na severu Kosova, Fejsbuk objava poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje „dolila je ulje na vatru“ u ionako tenzičnim okolnostima. Opširnije u posebnoj vesti.

14.42 – Odbori Pokreta za odbranu KiM i Dveri: Formirati “efikasno upravljačko telo”

Delegacija Srba severno i južno od Ibra i predstavnici pokrajinskih povereništava Pokreta za odbranu KiM i Srpskog pokreta Dveri, izneli su predlog određenim parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini Srbije o formiranju “efikasnog upravljačkog tela” na Kosovu i Metohiji, a ujedno su izlistali i dvanaest zahteva čiji je cilj „reintegracija celokupnog Кosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije“. Opširnije u posebnoj vesti.

12.26 – Radojević: Kurti odavno pravi spiskove za hapšenje

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, izjavio je da kosovski premijer, Aljbin Kurti, mesecima unazad pravi različite spiskove za hapšenje i procesuiranje Srba, kao i da je spisak koji je objavio poslanik Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini, Armend Muja, samo najnoviji. Opširnije u posebnoj vesti.

11.59 – Brnabić: Kurti pravljenjem spiskova za hapšenje pokazao da nema razuma

„Ne bih volela ni da pomislim da kosovska policija uklanja barikade i da se dovedu u pitanje životi ljudi, kao što je najavio Aljbin Kurti“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije u Vladi Srbije i dodala da veruje da među međunarodnim činiocima ima dosta razuma. Detaljnije u posebnoj vesti.

11.39 – Kolona vozila na Merdaru, čeka se više sati

Kolona vozila duga više kilometara na administrativnom prelazu Merdare čeka za ulaz na Kosovo. Opširnije u posebnoj vesti.

11.21 – Petković: Srbi poštuju Kfor i Euleks, ali oni ne treba da uklanjaju barikade

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da srpski narod na severu Kosova poštuje Međunarodne mirovne snage Kfor i Misiju EU za vladavinu prava Euleks, ali da nije njihov zadatak da uklanjaju barikade. Opširnije u posebnoj vesti.

10.40 – Sever Kosova blokiran već petnaesti dan

Srbi na severu Kosova još jednu noć su dočekali na barikadama, koje su postavili nakon hapšenja nekadašnjeg službenika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Njihov uslov za uklanjanje barikada je oslobađanje uhapšenih sunarodnika, da se “povuku svi tajni spiskovi za hapšenje i odstrel Srba, a koji se odnose na učestvovanje u protestima građana od septembra prošle godine do današnjeg dana”, kao i da se sa severa Kosova “povuku sve jedinice policije sa dugim cevima i oklopnim vozilima”.

Ipak, dan za nama obeležio je novi povod za optužbe na relaciji Beograd-Priština, kada je spisak sa nazivima „srpskih kriminalnih organizacija“, na svom Fejsbuk profilu objavio poslanik u kosovskoj skupštini iz redova Samoopredeljenja, Armend Muja, za čije osnivače označava čelnike Srpske liste i srpski državni vrh, ali i brata i sina predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. 

Na listi Armenda Muje našla se Civilna zaštita, Severna brigada, kao i “krajnje desničarske organizacije vezane za Rusiju, SPC i Srpsku akademiju nauka”, zatraživši da se prve dve pomenute proglase “terorističkim”.

Srpska lista i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, ovu izjavu vide kao potvrdu “postojanja spiskova za hapšenje Srba”.

Sa druge strane, komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuča, poručio je da svi uključeni u proces izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju. 

“Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost i bezbednost svih zajednica.“ 

Takođe, tokom jučerašnjeg dana, kosovski ombudsman, Naim Ćelaj sa svojim zamenicima Marijom Radulović i Nimanom Hajdarijem održao je video-sastanak sa uhapšenim Dejanom Pantićem.

Pantić je, kako je saopšteno, zatražio pomoć ombudsmana da mu bude dozvoljena poseta branioca i porodice, kao i da bude smešten u Pritvornom centru u severnom delu Mitrovice.

Barikade na severu Kosova postavljene su 10. decembra.

Detaljnije o barikadama u vestima u nastavku.

Sever Kosova i dalje blokiran

Blokade puteva na severu Kosova ulaze u 13. dan, u podne protest u Rudaru

Barikade ušle u 12. dan, za sutra najavljen protest u Rudaru

Sever Kosova i dalje blokiran, ugostiteljski objekti počeli sa radom

Barikade ulaze u deseti dan, osnovci u školskim klupama, skrednjoškolci onlajn

Srbi deveti dan na barikadama, KFOR blokirao put kod Jarinja, završen skup desničarskih organizacija

Srbi na severu Kosova osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraća


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.