Srbi deveti dan na barikadama, KFOR blokirao put kod Jarinja, završen skup desničarskih organizacija

VEST SE AŽURIRA Srbi na severu Kosova deveti dan provode na barikadama, protestujući zbog hapšenja svojih sunarodnika. Od 10. decembra traje blokada glavnih saobraćajnica na ovom području. ...
Image

22:40

Kod krsta u Rudaru sutra u podne biće obeležen Sveti Nikola od strane nekoliko svečara, saopštio je večeras medijima potpredsednik Srpske liste, Igor Simić.

Opširnije OVDE.

21:54

Skup desničarskih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji je pod nazivom „Nikad granica, Kosmet je Srbija“ održan danas u blizini prelaza Jarinje, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja okarakterisao je kao “epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Kosova”.

Opširnije OVDE.

18:57

Međunarodne mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštile su da su pojačale prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga.

Opširnije OVDE.

15:42

Na Jarinju je održan skup pod nazivom „Nikad granica, Kosmet je Srbija“, kojem je prisustvovalo oko 200 članova desničarskih organizacija iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Oni su navodno hteli da vojnicima KFOR-a prenesu poruku da „nemaju šta da traže na Jarinju i da ne priznaju granicu koja je uspostavljena od strane prištinskih vlasti“.

U tome nisu uspeli, jer im pripadnici MUP Srbije to nisu dozvolili.

Do manjeg incidenta došlo je kada je manja grupa okupljenih uspela da probije kordon srpske policije, koji ih je sprečavao da dođu do samog prelaza.

Odmah je raspoređena interventna jedinica policije i situacija se smirila.

Nezvanično, jedna osoba je privedena.

Okupljeni demonstranti su se razišli.

14:22

Grupa okupljenih probila je policijski kordon i krenula ka prelazu Jarinje.

Foto: youtube/srbin.info/screenshot

Međutim, zaustavljeni su na desetak metara od njega.

13:31

Okupljeni na Jarinju zapalili su transparent na kojem je pisalo „Briselski sporazum“.

Foto: youtube/srbin.info/screenshot

Sa razglasa se emituju rodoljubive pesme.

13:03

Kordon srpskih policajaca zaustavio je učesnike skupa koji su nosili transparent „Moli se Bogu i drži se Rusije“ na nekih 300 metara od tog prelaza.

Foto: youtube/srbin.info/screenshot

Među okupljenima je i Nemanja Šarović – lider pokreta „Ljubav, vera, nada“.

12:34

Kod Jarinja iz pravca centralne Srbije, u 13h najavljeno je održavanje skupa „Nikada granica, Kosmet je Srbija“ u organizaciji, kako je saopšteno, srpskih rodoljuba iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

12:16

Pripadnici KFOR-a nalaze se u blizini prelaza Jarinje i ispred baze gde je smeštena specijalna jedinica Kosovske policije.

Foto: Dejan Simićević

Žičana ograda postavljena je na dve lokacije iz pravca Leposavića prema Jarinju.

Foto: Dejan Simićević

12:09

Pripadnici Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) blokirali su put nedaleko od prelaza Jarinje, koji je od 10. decembra zatvoren za saobraćaj od strane Kosovske policije.

Barikada sastavljena od bodljikave žice i nekoliko terenskih vozila, najverovatnije je postavljena jutros.

Foto: Radul Radovanović

11:43

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da se kosovski premijer Aljbin Kurti „podsmeva Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Petković je rekao da „to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti nije smešno, kako to Kurti kaže, već odgovorno, ali da Kurti ni ne zna šta ta reč znači“.

„Smešno je što Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo. To pitanje jednostavno nema nikakve veze sa njim“, poručio je Petković.

Naglasio je da „međunarodno pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara“.

10:56

U severnom delu Mitrovice primećen je povećan broj pripadnika i vozila KFOR-a, koji patroliraju ulicama.

10:21

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će policijski službenici na severu biti ispitani ukoliko ne budu obavljali svoj posao onako kako to zakon nalaže.

„Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako bude kršenja – biće pod istragom“, rekao je Kurti za nemački list „Der Spiegel“.

Govoreći o prisustvu specijalne jedinice Kosovske policije na severu, Kurti tvrdi da su one tamo poslate da zaštite građane i kako je naveo „hapse kriminalce“.

„Specijalne jedinice su tu privremeno i to po uputstvima javnog tužilaštva“, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je zahtev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo „smešan i da se čini da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da vrati Srbiju u prošlost“.

Prema njegovim rečima, situacija je napeta, jer je „Beograd u panici“.

„EU i SAD vrše sve veći pritisak na Srbiju da bira između demokratskog zapada i Rusije“, naglasio je Kurti.

09:07

Noć je na severu Kosova protekla mirno. Na barikadama je i dalje veliki broj ljudi.

Tu su da, kako kažu, skrenu pažnju javnosti na probleme koje imaju godinama unazad i ističu da je situacija pogoršana nakon hapšenja Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića.

Za sutra u 19 sati, u neposrednoj blizini barikade u Rudaru, najavljena je humanitarna svirka „Studenti za decu Kosmeta“, a sa ciljem, kako najavljuju organizatori, da se prikupe novčana sredstva za novogodišnje paketiće, koji će biti uručeni deci na Kosovu i Metohiji.

Barikade su postavljene i u opštinama Zubin Potok i Leposavić, gde je takođe okupljen veliki broj meštana.

U školama na severu Kosova, protekle nedelje, nastava se nije odvijala.

Na sastanku načelnika Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa severa, a na preporuku Kriznog štaba, u petak, 16. decembra, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje neposredne nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn za učenike srednjih škola.

Ugostiteljski objekti u Kosovskoj Mitrovici, ne rade ni danas.

U multietničkim delovima grada primetne su patrole policije, KFOR-a i EULEX-a.

ČITAJTE I OVO:

Srbi na severu Kosova osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.