20:33 | 14.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Šib: Pitanje priznanja Kosova postaviće se jednog dana, sada je reč o normalizaciji"Sada je reč o normalizaciji, o procesu normalizacije i tu ima još puno posla koje je potrebno uraditi. Pitanje priznanja će se postaviti jednog dana kad se bude postavilo, a sad je u prvom redu reč o tome da se nastavi rad - rad na tom procesu normalizacije" - kazao je nemački ambasador u Beogradu, Tomas Šib. 

sib-priznanje-kosova-ce-se-postaviti-jednog-dana-sada-je-rec-o-normalizaciji

Foto: Youtube screenshot

Gostujući u "Iza vesti" televizije N1, osvrnuo se medijske izveštaje tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Prištini koji je, prema izveštajima medija, naveo da u EU "nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju", što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao navodima da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.

"To što je rekao savezni kancelar je vodilo do daljih rasprava u medijima, ali malo se čudim tome i savezni kancelar je vrlo jasno rekao u Beogradu da to u stvari nije neka nova pozicija savezne Nemačke vlade. Naravno da je sada reč o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Međutim, kada jednog dana dođe do članstva u Evropskoj uniji, onda je teško zamislivo da pristupe neke zemlje koje jedna drugu ne priznaju ili koje nisu priznate" - kazao je Šib. 

Kaže da je to Šolc jasno rekao i da je "na kraju krajeva to jedna činjenica". 

"Ali o tome u ovom trenutku nije reč. Sada je reč o normalizaciji, o procesu normalizacije i tu ima još puno posla koje je potrebno uraditi. Pitanje priznanja će se postaviti jednog dana kad se bude postavilo, a sad je u prvom redu reč o tome da se nastavi rad - rad na tom procesu normalizacije", dodao je Šib 

Njihova preporuka je, kaže: 

"Da se ta uzbuđenja o tim navodno novim uslovima ne uzima kao predtekst kako bi se popustilo sa tim naporima. Upravo suprotno tome. I to je savezni kancelar vrlo jasno rekao. Sada je reč o malim koracima, malim uspesima kako bi se taj proces unapredio. Mi imamo utisak da je sada dobra prilika, prava prilika da se ostvari nekoliko manjih uspeha". 

"Zato je poziv i jednoj i drugoj strani da budu konstruktivne i da te korake stvarno i realizuju" - dodao je. 
Tagovi: NemačkaBriselski dijalogKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije