19:28, 17.05.2020Izvor: Politika, Beta, N1

Šib: Promene granica otvorile bi nove problemeNemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je stav Berlina da dijalog Beograda i Prištine što pre treba da bude obnovljen i izrazio uverenje da bi promene granica samo otvorile nove probleme, umesto da ih reše. 

sib-promene-granica-otvorile-bi-nove-probleme

N1

Šib je rekao da je stav Nemačke nedvosmislen i jasan, i da Nemačka želi da Srbija i Kosovo što pre obnove dijalog, i da je preduslov za to formiranje vlade na Kosovu.

Komentarišući nedavnu izjavu evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela u kojoj nije isključio mogućnost promene granica Kosova, Šib je rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine upravo ovih dana vrlo jasno rekao da razmena teritorija nije tema tih pregovora.

"Naš zajednički cilj jeste potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će priznati i prihvatiti obe strane, kako građani Srbije tako i građani Kosova. Sporazum mora dati odgovore na sva otvorena pitanja i doprineti regionalno stabilnosti. Samo takva sporazum može istinski i dugoročno da doprinese stabilnosti", rekao je Šib.

Dodao je da će promene granica samo otvoriti nove probleme, umesto da ih reše, a kako je rekao, Nemačka se zalaže za to da se sva energija posveti konkretnim pitanjima koja treba da se reše, a to su prava Srba na Kosovu, vlasnička prava, pitanja kulturne baštine, strateške infrastrukture, nestalih osoba, sukcesije.

"Hipotetična razmišljanja oko promena granica svakako ne doprinose rešavanu suštinskih pitanja", rekao je Šib.


Tagovi: DijalogNemačka

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije