13:49, 29.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Sigurna kuća za sever Kosova od danas u funkcijiRegionalna sigurna kuća za sever Kosova, u opštini Zubin Potok, od danas je i zvanično u funkciji. Sigurna kuća, kapaciteta 20 lica, biće dostupna svim potencijalnim žrtvama porodičnog nasilja sa severa Kosova.

sigurna-kuca-za-sever-kosova-od-danas-u-funkciji

Radio Kontakt Plus

Lokalne samouprave sa severa Kosova na ovaj način su konačno krenule u institucionalnu borbu protiv porodičnog nasilja i jedino to može biti nešto što će dati konkretna rešenja, istakla je na otvaranju šefica administracije opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

“Cilj nam je da ova sigurna kuća bude mesto gde će žrtve porodičnog nasilja doneti odluku, gde će reći da neće više dozvoliti da budu žrtve. Naš je posao da vršimo pritisak na sve institucije, čitav lanac koji treba da se bori protiv porodičnog nasilja, da na kraju rezultat bude pozitivan i da sa broj žrtava porodičnog nasilja smanji. Mislimo da će ovaj projekat uticati preventivno da se ne dešavaju novi slučajevi porodičnog nasilja. Ovo je misija, stvari se neće menjati preko noći, ali zajedničkim snagama, ukoliko i sudstvo i tužilaštvo i centri za socijalno i policija i lokalne samouprave, ukoliko svi budemo radili zajednički, na kraju doći do traženog cilja”, rekla je Hodžić.

Dodala je da se razmišljalo i o ekonomskoj komponenti, pa je tako u okviru sigurne kuće plastenik i mini-radionica za proizvodnju sapuna, sveća, eteričnih ulja itd.

Prema njenim rečima, u fabrici “Javor” u Zubinom Potoku postoji 30 slobodnih radnih mesta za žene koje budu smeštene u sigurnoj kući, biće im omogućen prevoz do radnog mesta, trening, kako bi mogle da ostvare svoje radno pravo, odnosno da se zaposle u toj fabrici.

Kada je u pitanju bezbednosna komponenta, Hodžić je kazala da je opština Severna Mitrovica iz svojih ljudskih resursa obezbedila 17 momaka da budu na usluzi sigurnoj kući i pre svega žrtvama porodičnog nasilja.

Što se tiče profesionalnog osoblja, dodala je da je intervjuisano preko 100 uposlenih u opštini Severna Mitrovica, kako bi se došlo do broja od oko 20 ljudi - psihologa, lekara, medicinskih sestara… koji, kao i obezbeđenje, tek treba da prođu adekvatnu obuku za profesionalno osoblje, za šta imaju obećanje OEBS-a.

Sigurnom kućom trenutno upravljaju centri za socijalni rad, koji imaju svoje osoblje, dok će dodatnim osobljem, po završetku obuke, biti dodatno ojačani. 

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović podsetio je da se, godinu dana od potpisivanja sporazuma o formiranju regionalne sigurne kuće od strane gradonačelnika opština sa severa Kosova, došlo do konačnog cilja – otvaranja sigurne kuće regionalnog karaktera.  

“Veliki doprinos je dala misija UN, opština Zubin Potok je takođe pomogla sa oko 50 hiljada evra učešća u ovom projektu. Nadamo se da će biti što manje žrtava porodičnog nasilja, ali u svakom slučaju, objekat je tu i počeće da služi svrsi ovih dana”, rekao je Vulović. 

Zamenik šefa UNMIK-a Kristofer Kolman istakao je da je vrlo važno što se uspelo u nameri da se ženama, žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja, obezbedi mesto gde će moći ne samo da se sklone, već i ekonomski napreduju, i samim tim ostvare svoja prava koja i zaslužuju.

“Ovo je korisno ne samo za žene, već i za društvo u celini. Podržavamo institucije na Kosovu u ostvarivanju odgovornosti koje imaju prema društvu”, rekao je Kolman. 

Po protokolu, kada se žrtva javi policiji, policija to prijavljuje Centru za socijalni rad, koji potom komunicira sa osobljem u sigurnoj kući. 

Za regionalnu sigurnu kuću, zemljište i nedovršeni objekat, kao i 50 hiljada evra, obezbedila je opština Zubin Potok. UNMIK je sa oko 150 hiljada dolara finansirao adaptaciju i opremanje objekta, kupovinu nameštaja i mašina za rad u plasteniku, laboratoriju za eterična ulja, instalacija sistema sigurnosnih kamera je doprinos Kfora, dok je britanska ambasada na Kosovu obezbedila 3 hiljade funti za nabavku sitnog inventara (posuđe, posteljina, potrošni materijal itd.)

Sigurnu kuću danas je obišao i šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu.Tagovi: Adrijana HodžićZubin PotokSigurna kućaSrđan VulovićJan Bratu

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije