Simić: Da bi se sačuvao mir, potrebno je da se specijalci povuku sa severa

“Pozivamo građane da ostanu suzdržani, ali isto tako pozivamo međunarodne predstavnike, da bi se sačuvao mir, potrebno je da se specijalci povuku sa severa Kosova i Metohije”, poručio je ...
Image

“Želimo da izrazimo zahvalnost svim građanima koji su odlučni da ostanu i opstanu na ovim prostorima i spremni su da brane svoje pravo na postojanje, pravo da žive normalan život u 21. veku. Svakoga dana na barikadama je sve veći broj ljudi, zato što su pre svega svesni da je, nažalost, ovo reakcija Srba na ono što Priština želi, a to je proterivanje našeg naroda sa ovih prostora”, naveo je Simić.

Ujedno je apelovao na građane da ostanu istrajni, ali suzdržani, i da poštuju međunarodne predstavnike koji se nalaze na terenu, a koji su, ukazuje, prisutni u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatrane su i aktivnosti Skupštine opštine Severna Mitrovica, gde su novi odbornici položili zakletvu i izabrali predsedavajućeg, dodao je Simić.

“Neverovatno je da u opštini, u kojoj je 95% Srba, novu skupštinsku većinu čine isključivo Albanci. Takvu odluku smatramo nelegalnom i neligitimnom i u tom smislu je apsolutno ne prihvatamo. Kao što ne prihvatamo i nelegalnu i protivzakonitu presudu našem bratu Ivanu Todosijeviću bez ijednog dokaza, jer je on, samo zato što je Srbin, osuđen na zatvorsku kaznu zbog izgovorene reči”, istakao je Simić.

Potpredsenik Srpske liste poručio je da je potrebno sačuvati mir i učiniti sve da na ovim prostorima zavlada mir.

“I u tom smislu pozivamo građane da ostanu suzdržani, ali isto tako pozivamo međunarodne predstavnike, da bi se sačuvao mir, potrebno je da se specijalci povuku sa severa Kosova i Metohije. Očigledno je da njihovo prisustvo, pre svega u mešovitim sredinama u severnoj Kosovskoj Mitrovici, izaziva strah među našim građanima, jer do zuba naružani specijalci albanske nacionalnosti šetaju pored domova naših građana, zaustavljaju ih, maltretiraju, pretresaju vozila. Imamo situaciju da ljudi ne mogu normalno da izađu iz svojih dvorišta i potrebno je da se najhitnije te jedinice povuku, jer ne doprinose miru na ovim prostorima”, zaključio je Simić.

O barikadama na severu Kosova čitajte u vestima u nastavku: 

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.