14:16, 14.01.2022 Izvor: N1

Sin Olivera Ivanovića: Kako su u BIA znali da će biti uhapšen, a ne i ubijen?Sin nekadašnjeg lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", Nikola Ivanović, izjavio je za TV N1 povodom četvrte godišnjice ubistva njegovog oca, da je to bio "politički čin". "Kako godine prolaze, činjenica je da će to trajati. Moralo bi nešto drastično da se promeni u tom procesu da bi se reklo da to vodi ka nekom rešenju. Imate saučesnike, a nemate kome su saučestvovali", kaže on.

sin-olivera-ivanovica-kako-su-u-bia-znali-da-ce-biti-uhapsen-a-ne-i-ubijen

Foto: N1/printscreen

Prema njegovim rečima, „i sam sudski proces koji se vodio protiv njega i posle to ubistvo, sve je to vezano za politiku“.

„To jeste definitivno politički čin. Kako godine prolaze, činjenica je da će to trajati. Moralo bi nešto drastično da se promeni u tom procesu, da bi se reklo da to vodi ka nekom rešenju“, kaže on.

Opisujući suđenja, kaže da to „dole izgleda vrlo haotično“.

"Ja sam preko advokata, koji u tom momentu nije bio moj, nego preko drugih advokata dobio informaciju da smo moja majka i ja pozvani na suđenje. Prvo smo mislili da je majka pozvana kao svedok, a onda smo shvatili da smo pozvani u svojstvu oštećene strane", kaže.

Ivanović dodaje da "imate saučesnike, a nemate kome su saučestvovali".

"Ubistvo mog oca, kao i svako drugo, neprihvatljiv je čin. Ubistvo mog oca jeste političko ubistvo. Kao takvo, u našoj zemlji obično znamo ko je izvršilac ili ko je nalogodavac, tj. ili imamo jedno ili nemamo ništa", kaže on.

Ističe da "Priština slabo mari i za žive preostale Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, a kamoli za mrtve".

"S druge strane, očekujem da Beograd stane u odbranu svog naroda dole. Baš kada je gospodin Dimić povukao optužnicu protiv Rade Trajković, rekao je da je i sam imao prilike da razgovara sa mojim ocem i da ga upozori da mu se sprema hapšenje. Kako je to moguće da neko ko radi za BIA zna da će se moj otac uhapsiti, a ne zna da će ga ubiti? Na tome se zasniva moje mišljenje da je Beograd morao da zna nešto i mora i danas da zna nešto, baš da bi sprečio bilo kakve spekulacije u vezi sa tim, mora da pokrene proces koji bi bio brz i efikasan", kaže Ivanović.

Na pitanje o spotu o njegovom ocu koji je emitovan na nacionalnoj frekvenciji, kaže da je to "katastrofa koja se nažalost dešava i danas".

"Nije to normalno. Neko ko živi u ovoj zemlji i ko stvara, radi, ima svoju porodicu, ne može da bude izdajnik ove zemlje", kaže.

Mišljenja je da je njegov otac "shvatio posle poslednjih izbora da je teško boriti se protiv čitavog mehanizma".

"Imao je želju da promeni Mitrovicu i kad je video da to baš ne ide kako je mislio, u tom momentu je rešio da odstupi iz politike. Dole je lako kontrolisati masu", kaže on.

Kako je rekao, "porodični dogovor je da izađu na groblje i da posle toga budu u šetnji".

"Dobrodošli su svi koji se sećaju oca", kaže.
Tagovi: PravosuđeOliver IvanovićUbistvoGodišnjica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije