Sinani: Albanci u Srbiji da imaju ista prava kao Srbi na Kosovu

Prištinska delegacija je u Briselu zvanično pokrenula pitanje reciprociteta prava koja imaju Srbi sa Kosova i za Albance u Srbiji, kazala je za Radio Slobodna Evropa savetnica kosovskog ...
Image

RSE: Koliko je Vaše imenovanje važno za Albance u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa?

Sinani: Osnivanje i funkcionisanje institucionalne infrastrukture za pružanje usluge građanima koji žive van administrativne granice je praksa evropskih demokratskih država. Već 20 godina Beograd ima poseban vladin mehanizam, budžet, plan i program za Preševsku dolinu koji ne funkcioniše, za razliku od programa za Srbe koji žive na Kosovu, na koji država Srbija troši mnogo novca.

RSE: Da li to znači da je osnivanje Kancelarije Vlade Kosova, koju ćete voditi, po uzoru na Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije?

Sinani: Ne, naša ideja nije da kopiramo Vučićev režim koji zloupotrebljava Srbe na Kosovu i u regionu, u kontekstu jačanja njegov autoritarne vladavine unutar Srbije i širenja hegemonizma van nje. Vučić teži suzbijanju prava manjina u Srbiji i instrumentalizaciji svojih sugrađana u susedstvu u kontekstu svoje apsolutne vlasti. Mi tražimo prava manjina u Srbiji i reciprocitet prava sugrađana u susedstvu u funkciji demokratske vlasti. To je velika razlika. Vučić želi autokratiju, mi demokratiju. Mi se zalažemo za reciprocitet prava manjinskih zajednica na principu jednakosti, što ne odgovara Vučićevoj autokratskoj vlasti, koja je suštinski i protiv demokratizacije i protiv evropeizacije. Harmonizacija prava manjinskih zajednica u regionu služiće evropeizaciji i demokratizaciji.

RSE: Koje ćete teme prvo pokrenuti, odnosno šta ćete prvo savetovati premijera Kosova – na šta da se fokusira kada je u pitanju položaj Albanaca u Preševskoj dolini?

Sinani: Trenutni geopolitički kontekst nakon ruske invazije na Ukrajinu zahteva dinamičnije reagovanje, naročito po pitanju bezbednosti. U tom smislu mislim da je veoma važno da Preševska dolina bude u fokusu zapadne transatlantske politike i da ima podršku premijera Republike Kosovo. Takođe, moramo zajednički da pripremimo Plan i program za Preševsku dolinu, kroz koje ćemo identifikovati glavne probleme i potrebe stanovništva Preševske doline, čijem rešavanju može doprineti Republika Kosovo.

RSE: Kako ćete formirati svoju savetodavnu listu? Da li ćete se na tom planu konsultovati sa građanima, političkim liderima, predstavnicima nevladinog sektora ili ćete reagovati po sopstvenoj intuiciji?

Sinani: Oslanjaću se ne samo na konsultacije, nego i na saradnju sa svim društvenim strukturama. Nama treba opšti dijalog, dijalog sa okruženjem i dijalog među nama. Vlada Republike Srbije je ta koja je blokirala dijalog sa Albancima Preševske doline. Blokirala je i integraciju Albanaca sa ovog područja. Kancelarija Vlade Republike Kosovo će biti prava adresa i za dijalog i za integraciju. Dijalog i integracija važni su i za Srbe na Kosovu, i za Albance u Srbiji.

RSE: Na čemu će se zasnivati vaša savetodavna strategija i da li ćete savetima reagovati na aktuelne događaje ili ćete imati i neki program sa dugoročnijom i širom platformom, koji ćete predočiti premijeru Kurtiju?

Sinani: Situacija na zapadnom Balkanu nakon invazije na Ukrajinu, dijalog između Kosova i Srbije, potom pitanje regionalne saradnje i evropske integracije i tako dalje, procesi su koji su povezani i sa Preševskom dolinom i sigurno je da ćemo veoma često, na dnevnom nivou, prenositi premijeru Kurtiju naše stavove i mišljenja, ali ćemo svakako imati i neke dugoročnije smernice zasnovane na istom sistemu vrednosti.

RSE: Šta ćete savetovati premijeru Kurtiju u pogledu uključivanja tema koje se tiču položaja Albanaca sa juga Srbije u pregovarački proces između Srbije i Kosova u Briselu?

Sinani: Predsednik Vlade Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi već su zvanično pokrenuli pitanje reciprociteta prava koja imaju Srbi sa Kosova i Albanci u Srbiji u briselskom dijalogu. To podrazumeva politički reciprocitet u pogledu poštovanja ljudskih i manjinskih prava i isti status u okviru integracija u državne institucije koji imaju Srbi na severu Kosova. Mislimo da su to legitimni i realni zahtevi i da je veoma važno da se nađu na briselskoj agendi.

RSE: Šta za vas lično znači imenovanje za političku savetnicu premijera Kosova Aljbina Kurtija?

Sinani: Za mene je to velika čast i obaveza kojoj ću biti potpuno posvećena. Trudiću se da na najbolji način opravdam poverenje koje mi je ukazano. Moje imenovanje i osnivanje Kancelarije su u funkciji daljeg osnaživanja institucionalnog tretmana Preševske doline od strane Republike Kosovo. Za Dolinu je veoma značajno funkcionisanje i razvijanje institucija, jer se imena čelnika menjaju, a institucije ostaju. Mogu slobodno reći da, dok sam vršila funkciju predsednice Opštine Preševo, ne samo da smo imali korektnu i profesionalnu saradnju sa premijerom Kurtijem i Vladom Kosova, nego smo svi zajedno delili demokratske vrednosti i poglede u budućnost ovog regiona.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.