00:10, 14.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na Kosovu svečano obeležen početak pravoslavne Nove godineVernici koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru, noćas u ponoć dočekali su Novu godinu. Svečani doček je organizovan na gradskim trgovima u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Gračanici, a sa tvrđave u Zvečanu, tradicionalno tačno u ponoć, ispaljen je vatromet.

sirom-kosova-svecano-obelezen-pocetak-pravoslavne-nove-godine

Foto: Radio Kontakt Plus

Doček pravoslavne Nove godine u Kosovskoj Mitrovici, počeo je juče u podne manifestacijom pod nazivom "Ulica otvorenog srca". 

Potom su, u večernjim satima, prisutne na Trgu zabavljali estradni umetnici Vanja Mijatović i Željko Vasić.

Vanja Mijatović ističe da nije po prvi put na Kosovu i navodi da je svaki put lepo dočekana.

“Drago mi je da sam večeras ovde. Trg je pun. Bilo je odlično, prelepo. Tome sam se i nadala kada sam izašla na binu i videla masu ljudi, znala sam da će biti tako. Divna deca, divni ljudi, divan grad, hvala vam puno”, kazala je ona.

Mitrovčanima je u novoj godini poželela puno zdravlja.

“Iskusila sam nešto što nije bilo baš lepo i shvatila koliko je u stvari zdravlje bitno i koliko smo mi zaista srećni kada smo zdravi”, rekla je Mijatovićeva.

Nakon nje, mitrovičkoj publici poklonio se Željko Vasić.

“Pre svega želim svima da čestitam Božić i Novu godinu, da poželim puno zdravlja, sreće… Fali nam puno optimizma i nade i to je nešto što uvek volim svima da poželim u Novoj godini. A što se tiče Kosovske Mitrovice, ovde se osećam jako domaće, mnogo ljudi poznajem odavde, dolazim često i osećam se kao kod kuće”, kazao Vasić.


Što se tiče planova, Vasić sprema svoj jubilarni album, s obzirom na to da je od pesme “Žena kao ti” prošlo već 20 godina.

Nada se da će novi album izaći već na proleće.

“To je nešto što željno iščekujem i želim da obradujem i sebe i ljude koji vole moju muziku”, poručio je Vasić.

Organizator i pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

I u Leposaviću je obeležen početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, uz estradne umetnike Milana Topalovića Topalka, "4 You band" i Editu Aradinović.

Prisutni su slavili uz kuvanu rakiju, vino i bika na ražnju.

Delu bogatog novogodišnjeg programa prethodila je i velika zabava za mališane uz Leontinu i Peđolina, i maskote omiljenih crtanih junaka, na platou ispred opštine Leposavić. 

Meštani Gračanice i okoline Srpsku novu godinu na otvorenom dočekali su uz koncert pevača Slobe Radanovića. 

Srpska pravoslavna crkva održala je moleban za početak Pravoslavne nove godine i molitveni skup podrške stradalom srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima na Platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Doček julijanske Nove godine proslavile su Jerusalimska patrijaršija, Ruska, Srpska i Gruzijska pravoslavna crkva, Ruska zagranična pravoslavna crkva i Sveta Gora.


Tagovi: SPCLeposavićZvečanGračanicaNova Godina

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije