11:13, 16.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Skup GI SDP: I posle tri godine, muk i tišina; Ljajić zaustavljen na prelazuPaljenjem sveća i polaganjem cveća, predstavnici Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, obeležili su u Kosovskoj Mitrovici tri godine od ubistva lidera te stranke, Olivera Ivanovića. Skupu je trebalo da prisustvuje i Rasim Ljajić, ali mu nije dozvoljeno da uđe na Kosovo "jer se u Prištini i dalje vodi kao ministar". 

skup-gi-sdp-i-posle-tri-godine-muk-i-tisina-ljajic-zaustavljen-na-prelazu

Radio Kontakt Plus

I danas, posle tri godine, na istom mestu u Kosovskoj Mitrovici, muk i tišina. Ništa se promenilo nije, osim što imamo traljavu istragu, tri optužnice, 12.000 stranica dokaznog materijala, a mi se vraćamo na početak, istakla je na mestu Oliverovog ubistva, funkcionerka GI SDP, Ksenija Božović.

Naglasila je da će i dalje pozivati nadležne institucije u Prištini i Beogradu, kao i međunarodnu zajednicu da rasvetle ubistvo Olivera Ivanovića.

“Čekaćemo, jer ubica Olivera Ivanovića mora da se izvede pred lice pravde, ukoliko kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava”, poručila je Božović.

Prema njenim rečima, današnjem skupu, trebalo je da prisustvuje i bivši ministar u Vladi Srbije, Rasim Ljajić, ali je zaustavljen na administrativnoj liniji na Jarinju, uz obrazloženje da se “u prištinskom sistemu još uvek vodi kao ministar”.

“Sat i po vremena na prelazu, ne dozvoljavaju mu da uđe kao prijatelj da ispoštuje danas tri godine, da položi cveće i zapali sveće na mesto ubistva. Toliko o njihovoj demokratiji. Pokušali smo da kontaktiramo Prištinu. Rekli su nam da se u njihovom sistemu pojavljuje kao ministar. Oni ne znaju da on više nije ministar, nego da dolazi kao običan građanin. Sa ovog mesta poručujemo da je ovo strašno”, naglasila je Božović.

U međuvremenu je SDP-u potvrđeno da Rasimu Ljajiću nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

Nenad Radenković, dugogodišnji prijatelj i saradnik Olivera Ivanovića, podsetio je na obećanja nadležnih prethodnih godina da će se ovaj slučaj rasvetliti, ali da do toga još uvek nije došlo.

“Smatram da bi ova istraga bila na kakvom-takvom putu, da organi Prištine imaju saradnju sa organima istrage u Beogradu. Međutim, njihovom opstrukcjom, oni uslovljavaju da naša agonija nema kraja i da naš očaj bude sve veći”, poručio je Radenković, koji je na listi kandidata Srpske liste ispred GI SDP za poslanike u Skupštini Kosova na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jutros u 8.15 je na istom mestu održan još jedan skup kome su prisustvovali Oliverovi prijatelji, pojedini članovi porodice i bivši članovi SDP-a.

Milena Popović, udovica lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, obeležila je tri godine od njegovog ubistva u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služen pomen. Pomenu su, između ostalih, prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kao i bivši ministar Zoran Đorđević.

Sa druge strane, brat pokojnog Olivera, Miroslav Ivanović sa porodicom, treću godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obeležava danas od 11 sati na Novom groblju u Beogradu.

Građani, javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka, okupiće se ispred crkve Svetog Marka u Beogradu u 17 sati.Tagovi: Oliver IvanovićMitrovica

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije