Skup žena u Kosovskoj Mitrovici pod sloganom: Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta

Skup, kao odgovor žena sa severa Kosova na, kako kažu, "ugnjetavanje i zulum" koji svakodnevno trpe od vlasti u Prištini, održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Protestna šetnja krenula je od ulaska u grad iz pravca Zvečana do glavnog ibarskog mosta. Na čelu kolone bio je razvučen veliki transparent sa natpisom “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta”. “Kurti, decu ti neću dati”, “Nije hir, hoću mir”, “Želim sina da spremim za svadbu, Kurti dosta je sukoba”, samo su neke od parola koje su se mogle videti. Pre obraćanja govornica, preko razglasa je puštena pesma „Samo da rata ne bude“. Sa skupa su upućene kritike kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, ali i poziv međunarodnoj zajednici da „učini nešto“ i da „spreči Kurtija da napravi neki haos“. 

Savić: Dosta nam je Kurtijevog terora, želimo lepšu budućnost za našu decu

Načelnica Službe za promociju zdravlja i naučnoistraživačku delatnost u mitrovičkom Kliničko-bolničkom centru i bivša odbornica u SO Severna Mitrovica, Gordana Savić, navela je da su se danas žene okupile oko istog cilja: “Lepša budućnost za našu decu i za sve nas“.

„Da našoj deci obezbedimo mir, slobodu, bezbrižno destinjstvo, da žive kao i sva ostala deca ovoga sveta. Naša deca se, nažalost, bude sa jaucima sirena, sa odjecima šok-bombi. Presreću ih od kuće do škole naoružani specijalci. Uteruju strah u kosti našoj deci i nama, a naša deca gledaju u nas. Mi smo ti koji moramo da im ulijemo nadu. Mi smo ti koji moramo da se borimo za mir. Mi smo ti koji moramo da se borimo za slobodu i ja znam da je cilj svih nas prisutnih ovde samo taj – lepša budućnost za našu decu i za sve nas“, istakla je Savićeva.

Dosta nam je Kurtijevog terora, nećemo više da trpimo njegov teror, dodala je.

„Da li je humano kada našim lekarima prete da će da ih hapse. A zašto? Zato što su hteli da sprovedu vakcinaciju na našim prostorima kako bi sačuvali što više života od kovid obolelih pacijenata. Hteli su da ih hapse. Da li je to humano? Nije. Nema tu ništa od humanosti. Zaustavlajli su nam sanitete, hapsili vozače saniteta. Oduzimali su nam lekove, sanitetski materijal. Onemogućavali su nam svakodnevno snabdevanje naših zdravstvenih ustanova lekovima i sanitetskim materijalom i tako nam otežavali da posvetimo pažnju da se borimo za svaki ljudski život, da se svako leči onako kako valja za jednog dostojnog čoveka. Da li je to humano u 21. veku, u civilizovanom svetu?“, upitala je Savićeva.

Kaže da lekciju o humanosti upravo zdravstveni radnici mogu da drže.

„Mi koji svakodnevno radimo, obavljamo časno, dostojanstveno, humano svoj poziv, gde bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost svakodnevno pružamo adekvatnu zdravstvenu pomoć. To je humanost i tu lekciju oni nikada neće da nauče.“

Međunarodnoj zajednici – Kforu, Unmiku, Euleksu, ambasadorima Kvinte, upitila je apel „da pomognu, da učine nešto, da makar oslušnu sve ovo što imamo danas da im kažemo da naša deca nisu različita od njihovih i moraju da čuju naš glas“.

Savićeva je iskoristila priliku i da uputi pozdrave sunarodenicima južno od Ibra“ koji su, u znak solidarnosti sa Srbima sa severa Kosova, takođe danas protestovali.

„Danas se nismo delili na one južno od Ibra i na one severno od Ibra, danas smo svi isti, danas smo svi građani KiM, danas smo svi građani Srbije“, poručila je Savićeva.

Radosavljević: Kurti uključio štopericu, rešile smo da kažemo “dosta je”

Učiteljica iz Leška, Svetlana Radosavljević, inače majka četvoro dece, kaže da su se danas okupile kako bi Kurtiju pokazale da je mnogo loše to što je “uključio štopericu” i što “sve meri na sate”.

“To je sramota za 21. vek. Odavde danas mi se molimo za mir, slobodu, našu decu, za njihovo slobodno odrastanje. Molimo se da nas u školi na pitaju šta su to mitinzi, barikade. Molimo sve one koji to mogu da nam omoguće, da mirno živimo na ovom prostoru, da mirno učimo decu, da ih učimo Desankinim pesmama, a ne da neko našoj deci uništava budućnost, ne da im neko ne dozvoljava da rastu kao sva deca. Ona u strahu sazrevaju mnogo pre. Ja znam šta su deca pre 35 godina crtala, ali takođe znam da sad crtaju puške, da crtaju sve ono što ih boli.” 

Dodaje da zato žene više ne žele da ćute.

“Rešile smo da kažemo Kurtiju dosta je. Mi više ne želimo, ne zato što neko od nas očekuje, ali mi više nećemo da ćutimo, želimo da kažemo tu smo, ostaćemo tu, učićemo sutra Ršumove pesme, i rašće naša deca uz to da su ukras sveta. Dajte da jednom slavimo dane cveća, da ne bude više obeležavanje praznika koji su bolni, nego da se radujemo i da ovaj dan ostane u pamćenju kao dan kad su žene ustale i rekle Kurtiju dosta”, podvukla je Radosavljevićeva.

Vuković: Kao lavice ćemo se boriti za našu decu i njihov život na KiM

Majka jedanaestoro dece, Ana Vuković iz Zvečana, istakla je da deca Kosova i Metohije žele da žive u miru i rastu u slobodi. Pozvala je međunarodnu zajednicu da “spreči Kurtija da napravi neki haos”.

“Mi svi želimo da živimo u miru, neka naša deca žive u miru i rastu u slobodi. Zato budimo jedinstvene i nemojmo se plašiti, već ćemo se kao lavice boriti za našu decu i njihov život na Kosovu i Metohiji”, poručila je Vuković.

Stević: U borbi za osnovna ljudska prava moramo da istrajemo, jer želimo mir za našu decu

Upravnica narodnih kuhinja iz humanitarne organizacije „Majka devet Jugovića“, Svetlana Stević, navela je da su se danas okupile “kako bi celom svetu pokazale koliko nas ima i da smo jedinstveni u našoj borbi”. 

“Jedinstveni pre svega u tome da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima“, dodala je.

Kao majka četvoro dece i baka troje unučadi, koja živi na severu, a radi na jugu Kosova, poručuje „da smo jedno i da se duša od tela ne odvaja i ne deli“.

„U ovoj borbi za osnovna ljudska prava moramo da istrajemo, jer pre svega želimo mir za našu decu. Da žive i odrastaju kao sva ostala deca, da im svakodnevica ne bude sirena za uzbunu već igrališta, pozorišta i bioskopi. Hvala državi Srbiji što stoji uz nas i u ovim teškim trenucima brine za nas i što je najvažnije, zalaže se za mir i stabilnost. Zato sa ovog mesta, sa svete srpske zemlje, šaljemo poruku mira, i molitvu Gospodu da nas čuva i podari mir”, zaključila je Stevićeva.

Šmigić: Sva deca imaju pravo na obrazovanje

Studentkinja Jovana Šmigić se obratila na engleskom jeziku. 

„Želim da vas pitam da li znate koliko je teško i uznemirujuće odlaziti na predavanja u strahu da bi neko mogao da ih prekine? Da li znate kako je teško učiti uz sirene u strahu da će specijalne jedinice prekinuti vaše studije, znajući da nas targetiraju svakog dana? Sva deca imaju pravo na obrazovanje i budućnost. I dok naše kolege širom sveta misle na svoje karijere, mi smo prisiljeni da mislimo o tome kako da zaštitimo svoja osnovna ljudska prava. Da li smo krivi samo zato što studiramo na srpskom univerzitetu? Da li mi imamo pravo na obrazovanje? Mi smo studenti koji žele samo mir, nikoga ne diramo i ne želimo nikom ništa nažao da učinimo“, kazala je. 

Skupovi podrške Srbima na severu Kosova, održani su danas u Gračanici i Štrpcu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.