Skupština Srbije: Izabrani potpredsednici, radna tela i delegacije

Poslanici su javnim glasanjem odlučili da novi predsednik Skupštine Srbije bude kandidat Srpske napredne stranke za ovu poziciju, Vladimir Orlić, a sinoć su izabrali i potpredsednike i članove ...
Image

Poslanici su na sednici izabrali i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Za ove dve tačke, bez pretresa, glasalo je 206 poslanika.

Potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić poručio je da Bošnjaci iz Sandžaka nisu separatisti, već konstitutivni deo države i žele poštovanje i pravdu.

„Ako su neki mislili da muftijinom smrću neće imati ko da se zalaže za prava nacionalnih zajednica i Bošnjaka – ima nas i nastavićemo da se borimo za pravdu i pomirenje. Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo“, rekao je Zukorlić.

„Niko ne dira Sandžak, ko dira Sandžak? Niko ne sme da dira Srbiju, niti staru Rašku“, poručio je šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je jedno pitanje regionalizma, a drugo pitanje je državni integritet.

„Ne dirajte nam Srbiju, to je poruka“, naglasio je Dačić.

„Povlačim sve mere danas izrečenih opomena, u skladu sa dobrom praksom“, rekao je ranije sinoć izabrani novi predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić. 

Za njegov izbor je glasalo 154 poslanika, protiv se izjasnilo 76, a uzdržanih nije bilo.

Glasalo je ukupno 230 poslanika.

Orlić je najavio da će u nastavku radnog dana biti održane sednice Administrativnog odbora, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i sednica Odbora za pravosuđe.

Novi potpredsednici i generalni sekretar Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su sinoć Zorana Lutovca, Sandru Božić, Snežanu Paunović, Elviru Kovač, Božidara Delića, Usamea Zukorlića i Borka Stefanovića za potpredsednike parlamenta.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda konstitutivne sednice, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je istakao da su se poslaničke grupe na konsultacijama dogovorile dve stvari – da nema rasprave o ovoj tački dnevnog reda, kao i da će svi poslanici glasati za svih sedam kandidata za potpredsednike.

Poslanici su se prvo izjasnili da ima sedam potpredsednika, kako je to dogovoreno na konsultacijama za vikend, a potom su odlučili da se izbor kandidata potpredsednika obavi javnom prozivkom.

Orlić je rekao da je Zoran Lutovac dobio 207 glasova, Sandra Božić 194, Snežana Paunović 194, Elvira Kovač 194, Božidar Delić 197, Usame Zukorlić 195 i Borko Stefanović 204 glasova poslanika.

„Čestitam potpredsednicima“, rekao je Orlić pozovajući ih da sednu na svoja mesta pored njega.

Srđan Smiljanić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika generalnog sekretara, imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Srbije.

KIM


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.