19:55, 09.02.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Skupština Srbije proglasila promene UstavaNarodna skupština Republike Srbije proglasila je Akt o promeni Ustava Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Ovim je akt za koji su glasali građani stupio na snagu. 

skupstina-srbije-proglasila-promene-ustava

Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić podsetio je da je na posebnoj sednici održanoj 30. novembra 2021. godine, dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika, usvojen Akt o promeni Ustava Republike Srbije, donet Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije i doneta Odluka o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Referendum je održan 16. januara, širom Srbije, ali ne i na Kosovu i Metohiji, zbog čega su građani sa KiM glasali u gradovima u centralnoj Srbiji. Građani su se izjašnjavali o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, odnosno o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati poslanici, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva.

Prema ukupnim rezultatima referenduma koje je utvrdila Republička izborna komisija, 4. februara, zaokruživanjem odgovora "DA" izjasnilo se 1.189.460 glasača, što čini većinu izašlih birača, pa se Akt o promeni Ustava Republike Srbije se, saglasno članu 203. stav 8. Ustava Republike Srbije, smatra usvojenim - navode iz Narodne skupštine Srbije.

Sednici Narodne skupštine prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, predsednik Ustavnog suda Snežana Marković, zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, članovi Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, kao i predstavnici diplomatskog kora.
Tagovi: SrbijaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije