Raspisan konkurs za prijem novog člana Sudskog saveta Kosova iz redova srpske zajednice

Komisija za zakonodavstvo raspisala je konkurs za prijem novog člana Sudskog saveta Kosova iz redova srpske zajednice, nakon što je Nikola Kabašić podneo ostavku na svoju funkciju u tom ...
Image

Ovo je prvi konkurs za prijem novih članova u Sudskom savetu, od kada su novembra prošle godine Srbi na severu napustili kosovske institucije.

Članovi Komisije za zakonodavstvo zatražili su da budu ispoštovani strogi kriterijumi, jer je Kabašić, prema njihovim rečima, predstavljao zvanični Beograd dok je bio na toj funkciji.

Ovo je ujedno i prvi konkurs u pravosudnom sistemu, nakon podnošenja ostavki od strane srpskih sudija i tužilaca na severu Kosova.

„U skladu sa članom 10 Zakona br. 06/L-055 za Sudski savet Kosova, u obavezi smo da raspišemo konkurs za ovu funkciju“, rekao je predsednik Komisije za zakonodavstvo, Adnan Rustemi.

U Komisiji za zakonodavstvo istakli su da će imena kandidata biti prosleđena Skupštini, te da će se tamo vršiti izbor novog člana Sudskog saveta Kosova.

„Kada smo svojevremeno gledali Kabašićevu biografiju, tamo je bilo navedeno da je u procesu briselskog dijaloga bio na strani Srbije, tj. deo njihove delegacije. Nažalost, dobio je glas u Skupštini Kosova. Za mene je to bilo neprihvatljivo, ali je dobro da je podneo ostavku“, rekao je jedan od članova Komisije, Driton Seljmanaj.

Zamenik predsednika Sudskog saveta Kosova, Kerim Ademaj, rekao je za prištinsku Kohu da nije znao da je raspisan konkurs za prijem novog člana tog tela.

Kabašićev mandat je, prema njegovim rečima, u rukama Skupštine, pošto ga je ona izabrala.

Ademaj je kazao da ostavke srpskih predstavnika u pravosudnim institucijama Kosova još uvek nisu prihvaćene, jer su u toku istrage i disciplinski postupci zbog učešća nekih od njih u političkim aktivnostima.

U izveštaju Sudskog saveta Kosova, novembra 2022. godine ostavke je podnelo 25 sudija i 119 ostalih zaposlenih u pravosuđu iz redova Srba na severu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.